Συγκρατημένα αναμένεται να κινηθούν κατά το α’ τρίμηνο του 2010 οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower.

Ωστόσο, αν και οι ευκαιρίες εργασίας θα είναι μειωμένες για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +1%, γυρνώντας σε θετικά πρόσημα μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 Ελλήνων εργοδοτών. Οι εκτιμήσεις σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων κατά το επόμενο τρίμηνο ποικίλουν, καθώς το 14% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 13% ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις και το 71% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί.

Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της Γεωργίας, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το 13% και ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις με 10%. Οι χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης αναφέρονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών, φτάνοντας στο -18%.

Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα απασχολήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +2% ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα, στο +1%. Σε διεθνές επίπεδο, σχεδόν 71.000 εργοδότες από 35 χώρες συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower με στόχο τον προσδιορισμό των τάσεων της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2010.

Οι προοπτικές προσλήψεων αναμένονται θετικές σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ασίας – Ωκεανίας καθώς και στις χώρες της Αμερικής, ωστόσο οι προβλέψεις των εργοδοτών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) διαφέρουν. Οι εργοδότες στις 25 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower αναφέρουν ότι κατά το α’ τρίμηνο του 2010 αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν. Οι θετικότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, την Αυστραλία και το Περού. Οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών σε ότι αφορά τις προσλήψεις καταγράφονται στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 9 Μαρτίου 2010, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Β’ Τρίμηνο του 2010.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της Manpower Ελλάς.