Οι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα να υπάρχουν και να ζουν μεμονωμένα, αλλά ως κοινωνικά όντα που είναι, ευημερούν και αναπτύσσονται μόνο όταν συνδέονται με άλλους. Αυτή η ικανότητα της αλληλεπίδρασης, της κατανόησης και της ερμηνείας των συμπεριφορών τους, επιτυγχάνεται μέσω της επικοινωνίας.

Η επικοινωνία αποτελεί μία σημαντική συνιστώσα της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς. Η ομιλία είναι παλαιότερη από τη γραφή και την ανάγνωση και αναπτύχθηκε ως εργαλείο έκφρασης των σκέψεών μας. Θετική επικοινωνία, εξ ορισμού σημαίνει η ικανότητα να εκφράζετε τις σκέψεις σας, τα αισθήματα και τα συναισθήματά σας με έναν ανοιχτό, ειλικρινή και ευθύ τρόπο ενώ παράλληλα σέβεστε τις σκέψεις, τα αισθήματα, συναισθήματα και «πιστεύω» των άλλων.

Στον επαγγελματικό χώρο, η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συναναστρεφόμαστε καθημερινά διαφορετικά άτομα, με διαφορετικές εμπειρίες και προσλαμβάνουσες, κάποιες φορές προερχόμενα από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Η ελληνική φιλοσοφική εκδοχή της επιρροής συνδυάζει το Ήθος (εμπιστοσύνη), το Πάθος (κατανόηση) και το Λόγο (αντίληψη).

Έτσι λοιπόν, η επικοινωνία σας είναι αποτελεσματική και με επιρροή όταν προσεγγίζετε τους άλλους με τον ακόλουθο τρόπο:
• Χτίζετε την αξιοπιστία σας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας (δείκτης κοινωνικής επίδρασης)
• Κατανοείτε τα συναισθήματα του ανθρώπου απέναντί σας, των αναγκών του, το πώς βλέπει τα πράγματα και τι προσπαθεί να επικοινωνήσει (συναισθηματικός δείκτης επίδρασης) και τέλος
• Καλλιεργείτε και αναδεικνύετε την ικανότητα του λόγου σας μεταφέροντας ξεκάθαρα μηνύματα (δείκτης ευφυΐας).

Θυμηθείτε να τα συνδυάσετε με τη σωστή γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής σας, τις λέξεις και το μέσο που χρησιμοποιείτε σε κάθε επικοινωνία.
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μία καλή εποχή για να εξασκηθείτε στη θετική επικοινωνία και να απολαύσετε τα αποτελέσματα της προσπάθειας.
Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος. Να έχετε θετική σκέψη και να έχετε την πόρτα σας ανοιχτή στην αισιοδοξία!

Γκέρτη Φίλη: [email protected]