Αύξηση 6% παρουσίασαν φέτος οι αμοιβές κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, καθώς η ανάκαμψη των μπόνους υπό τη μορφή ρευστού ενίσχυσε τους μισθούς, παρά την τραπεζική κρίση και την οικονομική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων σε θέματα μάνατζμεντ Hay Group, η οποία συνέλεξε στοιχεία από 257 εκ των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η συνολική αμοιβή ανώτατων στελεχών παρουσίασε αύξηση στις οκτώ από τις 11 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των μπόνους υπό τη μορφή ρευστού.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη WSJ και λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της επιχείρησης και τη διεθνή της εμβέλεια μεταξύ άλλων κριτηρίων, δείχνει αύξηση των μπόνους, παρά την επικρατούσα άποψη ότι η τραπεζική κρίση και η ύφεση ενδεχομένως να προκαλέσουν «μία θεμελιώδη αλλαγή» στις αμοιβές των κορυφαίων εταιρικών στελεχών. Η έρευνα συμπεραίνει ότι οι αυξήσεις του βασικού μισθού ήταν μέτριες και γενικότερα κατώτερες του πληθωρισμού, ενώ μόνο στο Βέλγιο, στη Ρωσία, στην Ισπανία και στην Ελβετία υπερέβησαν τον πληθωρισμό.

Περιλαμβανομένων όμως των μπόνους, η μέση αμοιβή σε ρευστό μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αυξήθηκε 6% φέτος, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφουν η Ρωσία με 19%, η Σουηδία με 16% και η Ελβετία με 15%. Αντιθέτως, δεν υπήρξε αύξηση στις αμοιβές σε ρευστό στη Γερμανία και στην Ισπανία, ενώ μάλιστα στην Ολλανδία μειώθηκαν 7%.

Τα μπόνους περιορίστηκαν στις μεγαλύτερες ολλανδικές επιχειρήσεις, επειδή οι στόχοι αποδοτικότητας παρέμειναν αμετάβλητοι.

Πηγή: naftemporiki.gr