Μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να λάβει η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, Λάζλο Άντορ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση σε μια συζήτηση με  αντικείμενο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Επίτροπος τόνισε ότι σε πολλά κράτη μέλη, λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας, η κοινωνική κατάσταση χρήζει μέτρων έκτακτης ανάγκης και ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Διαρθρωτικών Ταμείων και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Ο Λ. Άντορ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, οι πόροι του ΕΚΤ έχουν αξιοποιηθεί σημαντικά και ανέφερε τρεις κύριες δράσεις:
τον εξορθολογισμό του ΟΑΕΔ, την εκπόνηση ενός εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων και την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Ειδικά για το θέμα της ανεργίας των νέων, ο Επίτροπος προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν άμεσα τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «εγγύηση για τη νεολαία», που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο 2013 από το Συμβούλιο της ΕΕ, και η οποία αποτελεί μια ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών θα λαμβάνουν μια καλής ποιότητας προσφορά απασχόλησης, συνεχούς εκπαίδευσης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από το τέλος της σχολικής τους ζωής ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.