Σχεδόν το 70% των Γερμανών μισθωτών επιθυμούν να εργάζονται 35 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου, του IG Metall, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500.000 ανθρώπων, μελών του συνδικάτου και μη.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων θα ήθελε μια εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών, το 18,5% μεταξύ 21 και 34 ωρών και το 4,8% ακόμα μικρότερη, την ώρα που στην παρούσα φάση το 17,9% μεταξύ εκείνων εργάζεται 35 ώρες και ένα περίπου 9% λιγότερο. Η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα στη Γερμανία διαρκεί 40 ώρες. «Ο κόσμος θέλει μια νέα ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής» σχολίασε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ντέτλεφ Βέτσελ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου όπου συμμετείχαν σχεδόν χίλια μέλη προκειμένου να τους παρουσιάσει αυτά τα στατιστικά στοιχεία στη Φραγκφούρτη (δυτικά). Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα αυτό θα είναι ένα «από τα κοινωνικά θέματα των επόμενων ετών» και ζήτησε «η εργασία να προσαρμόζεται στην ζωή των εργαζομένων και όχι μόνο το αντίθετο».

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία, σχεδόν 7 στους 10 Ευρωπαίους μισθωτούς (67%) δηλώνουν ότι τους έχει ζητηθεί να εργάζονται υπερωρίες. Σύμφωνα με το βαρόμετρο Edenred-Ipsos, μια έρευνα η οποία διενεργήθηκε τον Ιανουάριο σε δείγμα 8.800 Ευρωπαίων μισθωτών σε 8 χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Βρετανία), μεταξύ των βασικών επαγγελματικών ανησυχιών περιλαμβάνονται το ύψους του μισθού (40%), η εργασιακή ασφάλεια (38%), όπως επίσης και ο χρόνος που αφιερώνεται στην εργασία (22%). Το τελευταίο ζήτημα αποτελεί μια ανησυχία που αυξάνεται διαρκώς σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία (+12% σε ένα χρόνο).