Τα δέκα επαγγέλματα που παρά την ύφεση και την τεράστια ανεργία αντιστέκονται στην κρίση και «γεννούν» νέες θέσεις εργασίας καταγράφει πανευρωπαϊκή έρευνα της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στο δ’ τρίμηνο του 2012 οι προσλήψεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 27% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του αμέσως προηγούμενου έτους με τη χώρα μας να καταγράφει «πρωτιά» στην Ευρώπη. Οι κοινοτικές αρχές, παρότι εκφράζουν επιφυλάξεις για την «ερμηνεία» των αριθμών, αναφέρουν ως πιθανή εξήγηση τη μεγάλη κρίση στην αγορά εργασίας που προηγήθηκε, αλλά και τη μείωση μισθών που κατέστησε τις επιχειρήσεις περισσότερες ευέλικτες, ενώ αναμένουν περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν αν η τάση αποτελεί σημάδι ανάκαμψης.

«Η επίδοση της Ελλάδας που πλήττεται περισσότερο από την κρίση είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι οι εργοδότες να ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερη ζήτηση καθώς οι προσλήψεις είχαν σταματήσει κατά τη χειρότερη περίοδο της κρίσης. Αν αυτό είναι σωστό, η ανάκαμψη στις προσλήψεις θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι αυξημένης δραστηριότητας προσλήψεων, αν και η τάση αυτή πρέπει να διατηρηθεί για να μπορεί να επιβεβαιωθεί» αναφέρει η έρευνα της Κομισιόν.

Τα 10 επαγγέλματα που έφεραν στην Ελλάδα νέες θέσεις εργασίας είναι: Διοικητικοί και εξειδικευμένοι γραμματείς (+10.900), Οικονομολόγοι (+5.800), Μάγειροι (+5.100), Επαγγελματίες Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (+4.900), άλλα επαγγέλματα του κλάδου υγείας (+4.200), ανειδίκευτοι εργάτες (+2.700), επιχειρηματικές υπηρεσίες-διαχειριστές (+2.600), Μηχανικοί (+2.600), τρόφιμα και συναφή προϊόντα-χειριστές μηχανών (+2.600), ταμίες και υπάλληλοι διανομής εισιτηρίων (+2,200).