Ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει επιτυχημένα τον υβριδικό τρόπο ζωής, ένας στους πέντε Ευρωπαίους (18%) δυσκολεύεται να σταματήσει να εργάζεται και πάνω από 26% είτε αισθάνεται ότι εργάζεται όλες τις ώρες, είτε εργάζεται μέχρι αργά τη νύχτα. Πρόκειται για ένα ακόμα βασικό συμπέρασμα της μελέτης «Hybrid Living Futures», που διεξήχθη από τη Samsung σε συνεργασία με το «The Future Laboratory». Σύμφωνα με αυτή, το 41% των συμμετεχόντων αξιοποιεί το χρόνο που θα χρειάζονταν για την επιστροφή τους από τη δουλειά ώστε να ολοκληρώσουν δουλειές του σπιτιού.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι, προκειμένου να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της εργασίας και του σπιτιού τους, συνηθίζουν να τα κάνουν όλα μαζί (30%). Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, το 41% ​​και το 40% των εργαζομένων, αντίστοιχα, διαχειρίζεται τις απαιτήσεις του σπιτιού και της εργασίας ταυτόχρονα. Στη Γαλλία και τη Δανία, το 36% και το 35%, αντίστοιχα, εκτιμά πως ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις εργασιακές και οικιακές υποχρεώσεις. Οι Γάλλοι είναι δεύτεροι στην κατάταξη των εργαζομένων που είναι πιθανό να λάβουν υποστήριξη από τον εργοδότη για το διαχωρισμό οικιακής και επαγγελματικής ζωής – από πρωτοβουλίες για ενθάρρυνση αποσύνδεσης από την εργασία, μέχρι παροχή φορητών προϊόντων τεχνολογίας. Οι Δανοί είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν χώρους στο σπίτι που θα τους βοηθήσουν να οριοθετήσουν τη διαθεσιμότητά τους για εργασία.

Πρόκληση η οριοθέτηση προσωπικής-επαγγελματικής ζωής
Για να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις της «always on» κουλτούρας, σχεδόν τρεις στους πέντε (57%) ευρωπαίους εργαζόμενους εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους οριοθέτησης μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο μεταξύ των Ισπανών εργαζομένων (74%) και μειωμένο μεταξύ των Βρετανών (46%). Η έξυπνη τεχνολογία «εργάζεται σκληρά» για να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει ουσιαστική σύνδεση σε έναν φυσικά αποσυνδεδεμένο κόσμο.

Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων να προσαρμοστούν στις νέες συνήθειες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (51%) αναφέρουν ότι η τεχνολογία τους βοηθά να θέτουν νέα όρια και να ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους. Ένας στους έξι βάζει υπενθυμίσεις στο κινητό (16%), ένα επιπλέον 13% χρησιμοποιεί έξυπνες οικιακές συσκευές, το 10% χρησιμοποιεί εφαρμογές διαχείρισης χρόνου, ενώ το 38% χρησιμοποιεί έξυπνες συσκευές ή εφαρμογές για να διαχειρίζεται το χρόνο μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες προσαρμογής, το 83% των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να αναζητά καλύτερη τεχνολογία και περισσότερη υποστήριξη από τους εργοδότες που θα τους  βοηθήσει να διαχειριστούν το νέο τρόπο ζωής και εργασίας.