Τα αποτελέσματα της έρευνας «Συναισθηματική Υγεία της γενιάς Ζ και των Millennials: τι κινητοποιεί τους νέους Ευρωπαίους;», με δείγμα 7.500 άτομα της Gen Z και των Millennials από 12 Ευρωπαϊκες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα η Merck. Σύμφωνα με αυτά, το 88% της γενιάς Z και των Millennials χαρακτηρίζουν τη συναισθηματική υγεία ως την πιο σημαντική πλευρά της ζωής τους, ενώ το 87% αξιολογεί εξίσου υψηλά και τη σωματική του υγεία.

Ως προς το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, το 71% θα ήθελε να δει την έρευνα να αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν επένδυση παρά σαν κόστος, την ίδια στιγμή που μεγαλύτερες προκλήσεις που θα ήθελαν να εξαλείψουν αν μπορούσαν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο θεωρούν τον καρκίνο (39%) και την κλιματική αλλαγή (33%). Παράλληλα, το 65% θα ήθελε περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την υπογονιμότητα, ενώ οι 7 στους 10 ανησυχούν πολύ ή αρκετά για περιβαλλοντικά θέματα, δηλώνοντας σε ποσοστό 25% πως η ανησυχία τους αυτή είναι ο λόγος που τους οδηγεί σε πιο βιώσιμες επιλογές τρόπου ζωής. Επιπλέον, οι 7 στους 10, θα ήθελαν να αποκτήσουν οικογένεια, ενώ στην ιεράρχηση των σχετικών με την αναπαραγωγική υγεία θεμάτων, ξεχώρισαν η σεξουαλική υγεία (42,5%), οι διαφορετικές μορφές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (32,4%) και τα αίτια της υπογονιμότητας (29,5%).

Οι απόψεις των Ελλήνων Gen Zs και Millennials
Βάσει της έρευνας, οι Έλληνες συμμετέχοντες  κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό (93%) μεταξύ των Ευρωπαίων στη σημασία που δίνουν στη συναισθηματική τους υγεία, ενώ, από κοινού με τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς,  είχαν το υψηλότερο πανευρωπαϊκά ποσοστό (84%) στη βαρύτητα που έχει για αυτούς η ισότητα των φύλων. Επίσης, το ποσοστό των νέων Ελλήνων που θεωρούν την εξάλειψη του καρκίνου ως την πλέον σημαντική πρόκληση για το μέλλον (58%), είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ οι νέοι Έλληνες είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο (53%) για τη σεξουαλική υγεία ως ζήτημα σχετικό με τα θέματα της αναπαραγωγής και της γονιμότητας, υποδεικνύοντας, μαζί με τους Βρετανούς, σε ποσοστό 27% την αποσύνδεση από τα τεχνολογικά μέσα, ως τον τρόπο που προτιμούν για να διαφυλάξουν την υγεία τους.

«Η Merck είναι μια εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας και το 50% των εργαζομένων μας ανήκουν στις γενιές Ζ και Μillennials. Οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και συνεργάτες μας, είναι μέρος αυτών των γενεών. Συνεπώς, ένας από τους στόχους μας είναι να ακούσουμε τις νεότερες γενιές, να μάθουμε για τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους και να τις εντάξουμε στην ατζέντα μας» επισήμανε η Susan King-Barnardo, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Γενική Διευθύντρια για τη Merck στην Ελλάδα και την Κύπρο.