Νέα μελέτη που διεξήχθη από τη Morning Consult για λογαριασμό της IBM, αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και τεχνικών γνώσεων STEM είναι η αντίληψη ότι τα προγράμματα είναι ακριβά. Mάλιστα, καθώς οι ερωτηθέντες σε παγκόσμιο επίπεδο σκοπεύουν να αλλάξουν εργασία τους επόμενους 12 μήνες, η ενημέρωση για τις επιλογές σταδιοδρομίας και κατάρτισης δεν είναι επαρκής.

Η έρευνα βασίζεται σε περισσότερες από 14.000 συνεντεύξεις φοιτητών, ατόμων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας και ατόμων που επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα, σε 13 χώρες. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα των επιλογών σταδιοδρομίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα της αγοράς, σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες επενδύουν στην επανεκπαίδευση του σημερινού εργατικού δυναμικού τους, προκειμένου να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και να παραμείνουν επίκαιροι στη σύγχρονη, ψηφιακή οικονομία.

Μικρή η επίγνωση των απαιτήσεων θέσεων εργασίας STEM
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκπαιδευόμενοι και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να κάνουν μια αλλαγή, με περίπου το 60% των ερωτηθέντων να αναζητούν νέα θέση εργασίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 61% των φοιτητών και των ατόμων που έχουν αλλάξει καριέρα αναζητούν ενεργά μια νέα θέση εργασίας τώρα ή σκοπεύουν να το κάνουν εντός του επόμενου έτους, ενώ περισσότερο από το 80% του συνόλου των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αναπτύξει τις δεξιότητές του τα επόμενα δύο χρόνια. Τέλος, τουλάχιστον το 90% είναι βέβαιοι ότι μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες ή να μάθουν κάτι νέο από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα.

Ένα επιπλέον εύρημα αναφέρει ότι η επίγνωση των επιλογών γύρω από ρόλους STEM σε διάφορους κλάδους είναι χαμηλή και πολλοί ανησυχούν ότι αυτές οι καριέρες δεν θα αποφέρουν αρκετές αποδοχές. Έτσι, το 50% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται να ακολουθήσει μια θέση εργασίας που σχετίζεται με το STEM, ωστόσο το 64% των ατόμων που αλλάζουν καριέρα δεν είναι εξοικειωμένοι με τις θέσεις εργασίας STEM. Πολλοί ερωτηθέντες δεν είναι σίγουροι για το ποια επαγγέλματα θεωρούνται εργασία STEM, ενώ το 62% αυτών μοιράζεται ανησυχίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να βρει μια θέση εργασίας STEM που να πληρώνει αρκετά για να συντηρήσει τον εαυτό του ή την οικογένειά του.