Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup για το δ’ τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), παραμένει ο χαμηλός ρυθμός προοπτικών προσλήψεων από τους ελληνικούς οργανισμούς με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -3%, όπως αναφέρουν 510 Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 33% προβλέπει μείωση και το 40% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

«Καθώς η απασχόληση στην Ελλάδα έχει βρει τους ρυθμούς της στα προ πανδημίας αναπτυξιακά, επενδυτικά και παραγωγικά επίπεδα, το 40% και 24% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν σταθερές ή αυξημένες, αντίστοιχα, προοπτικές προσλήψεων με ένα 33% να επιδεικνύει μια σχετική επιφυλακτικότητα» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, CEO της ManpowerGroup Greece και εξηγεί: «Τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2022 προφανώς αποτυπώνουν ένα αντανακλαστικό domino effect από τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή σε ορισμένες χώρες με ‘ψυχολογική’ επενέργεια και στη χώρα μας που δεν σχετίζεται με την πραγματική Οικονομία και δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα της αγοράς εργασίας. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει τόσο σε όρους αγοράς όσο και στα ερευνητικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο κλάδος Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη ΝΕΟ μεταξύ των ελληνικών τομέων αυτό το τρίμηνο. Εξίσου σημαντική είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι προοπτικές απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%».

Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία ο πιο ανταγωνιστικός τομέας
Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων σε 8 από τους 11 κλάδους το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν αύξηση και ένας κλάδος δεν αναμένει καμία αλλαγή. Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο +12, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το αντίστοιχο περσινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως ως προς την τριμηνιαία άνοδό του, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο τριμηνιαίας αύξησης κατά 8%. Στον αντίποδα, ο κλάδος των Κατασκευών αυτό το τρίμηνο, συνιστά τον πιο «αδύναμο κρίκο» καθώς καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη ΝΕΟ (-21) παραμένοντας ωστόσο σταθερός έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων.