Το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς». Επίσης, μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

Τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν δύο μόνο από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα της νέας ποσοτικής έρευνας για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα. Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις σχέσεις των νέων Ελλήνων με τους γονείς τους και να καταγράψει πώς αυτές επηρεάζουν τη στάση τους απέναντι στην απασχόληση και την ανεργία, αλλά και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Ενδεικτικά, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους. Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανεξάρτητα από το προφίλ των γονιών τους, οι νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια, είναι αυτοί που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.