Το 65% των στελεχών βρίσκεται στην ανεργία τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες ενώ μόνο το 35% έχει διατηρήσει τη δουλειά του μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από το δεύτερο μέρος της έρευνας της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business με θέμα «Αναζήτηση εργασίας, εν μέσω ύφεσης- Τι λάθος κάνουν τα στελέχη και παραμένουν εκτός αγοράς».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 25 Ιανουαρίου 2012 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 υψηλόβαθμων στελεχών. Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν ο τρόπος αναζήτησης εργασίας εν μέσω ύφεσης και η διαχείρισης της κρίσης, από τα έμπειρα στελέχη της αγοράς. Όσον αφορά στους ανέργους το 15% έχει χάσει τη δουλειά του τους τελευταίους έξι μήνες, το 22% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 28% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όμως και το 35% που εργάζεται σήμερα νιώθει την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας. Παρόλο που έχουν δουλειά βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις.

Από την έρευνα προκύπτει ότι παρόλο που η αγορά εργασίας έχει αλλάξει ριζικά το τελευταίο διάστημα τα στελέχη που έχουν χάσει τη δουλειά τους παραμένουν εγκλωβισμένα στους παραδοσιακούς τρόπους αναζήτησης εργασίας. Έτσι η πρώτη κίνηση για το 56% των συμμετεχόντων, όταν ψάχνει για δουλειά είναι να στείλει το βιογραφικό του στις αγγελίες που βρήκε μόνο του στο διαδίκτυο, χωρίς να συμβουλευτεί κάποια εταιρεία επιλογής στελεχών.

Η δεύτερη κίνηση για το 42% των στελεχών είναι να αναζητήσει εργασία μέσω συστάσεων, όπως έκανε στο παρελθόν. Ενώ, μόνο ως τρίτη κίνηση το 40% των στελεχών επιλέγει να απευθυνθεί σε εταιρείες συμβούλων.

Ο παραδοσιακός τρόπος αναζήτησης δουλειάς που επιλέγει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων είναι αναμενόμενο να μην τους εξασφαλίζει τη συμμετοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων, το τελευταίο εξάμηνο. Χαρακτηριστικά, προκύπτει ότι το 31% των ανέργων δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 41% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 17% από 3-5. Μόνο για το 11% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 6 συνεντεύξεις.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της PfB το 54% που έχει απολυθεί πιστεύει ότι δεν βρίσκει δουλειά γιατί δεν υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις στην αγορά που να ταιριάζουν με τα προσόντα και την εμπειρία του, ενώ το 45% θεωρεί ότι είναι overqualified, λόγω εμπειρίας και υψηλών προσόντων. Τελευταίος ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τα στελέχη (ποσοστό 42%), είναι ο τρόπος αναζήτησης εργασίας.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το 78% των στελεχών, δηλώνει ανικανοποίητο από τις παροχές που προσφέρει για τους ανέργους η ελληνική αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει βρει υποστήριξη από ιδιωτικά γραφεία συμβούλων που προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Ενώ την ίδια στιγμή, το 39% χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη βοήθεια που προσφέρουν στους ανέργους, ο ΟΑΕΔ και οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς.

Όσον αφορά στα προγράμματα διαχείρισης καριέρας το 87% δηλώνει ότι δεν έχει παρακολουθήσει κανένα, τον τελευταίο χρόνο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στους άντρες (ποσοστό 81%), στις μεσαίες θέσεις -π.χ. προϊστάμενοι- (ποσοστό 51%), στις υψηλές θέσεις (ποσοστό 45%) και στην ηλικιακή ομάδα 38-41 ετών (ποσοστό 60%).