Η υψηλή νοημοσύνη φέρνει μεν υψηλότερο μισθό, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αυτό διαπίστωσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο European Sociological Review.

Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το όριο αυτό είναι οι 600.000 σουηδικές κορώνες τον χρόνο (53.700 ευρώ), ενώ όταν οι μισθοί ανεβαίνουν πάνω από αυτό το επίπεδο, η νοημοσύνη δεν αυξάνεται πια. Το top 1% των καλύτερα αμειβόμενων, μάλιστα, έχει ελαφρώς χαμηλότερο IQ σε σχέση με όσους βρίσκονται στην ακριβώς χαμηλότερη μισθολογική κατηγορία. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν 59.387 άνδρες γεννημένοι στη Σουηδία, οι γνωστικές ικανότητες των οποίων καταγράφηκαν σε ηλικία 18 ή 19 ετών και στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν τις απολαβές τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 11 ετών, δηλαδή όταν βρίσκονταν σε ηλικία μεταξύ 35 και 45 ετών.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα τυποποιημένο τεστ νοημοσύνης, στο οποίο υποβλήθηκαν οι άνδρες στο πλαίσιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τους. Αυτό περιλάμβανε δοκιμασίες λεκτικής κατανόησης, τεχνικής κατανόησης, ικανότητας κατανόησης του χώρου και λογικής. Βέβαια, η έρευνα δεν μέτρησε άλλες ικανότητες, όπως τις κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος και οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν έναν εργαζόμενο να επιτύχει καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις.

Παράλληλα, οι συντάκτες της έρευνας αναγνωρίζουν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να μην επιλέγουν πάντα την πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά, αλλά να προτιμούν μια θέση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή αντίκτυπο.

(Πηγή: healthpharma.gr)