Η σημασία της ευθυγράμμισης των αξιών, η επιδίωξη για ευελιξία και συνεχή ανάπτυξη στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Η εργασιακή πραγματικότητα αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από την εργασία δεν αρκούν, για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες των ταλέντων. Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν αναζητούν απλώς έναν μισθό ή επαγγελματική σταθερότητα. Επιδιώκουν ενεργά να βρίσκονται σε έναν εργασιακό χώρο, που να αντανακλά τις αξίες τους, να τους προσφέρει ευκαιρίες για συνεχιζόμενη προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και να δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ισότητας. Αυτή την αλλαγή, στις προσδοκίες των εργαζόμενων, αποτυπώνει η έρευνα Workmonitor της Randstad, του παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, για το 2025, επισημαίνοντας όλες τις παραμέτρους που προσδιορίζουν τις σημερινές επιδιώξεις των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι, όλο και περισσότερο, επαναπροσδιορίζουν το “γιατί” και το “πώς” εργάζονται, καθώς, επίσης, και το “ποιος” είναι αυτός που τους εμπνέει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η εργασία δεν είναι πια απλώς μια πηγή εισοδήματος, αλλά γίνεται ένας καθοριστικός παράγοντας για την προσωπική ανάπτυξη, την ευημερία και την εξέλιξη», υπογραμμίζει η Μαρία Σταυράκη, Senior Business Manager της Randstad Ελλάδος.

Στην καρδιά αυτού του μετασχηματισμού αναδύεται μια νέα βάση, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την εξατομίκευση (την εργασία που ευθυγραμμίζεται με τις ατομικές αξίες, τις φιλοδοξίες και τις συνθήκες ζωής), την κοινότητα (έναν χώρο εργασίας που προάγει το αίσθημα του ανήκειν, την ανάπτυξη και τις ακμάζουσες σχέσεις) και τέλος τις δεξιότητες για το μέλλον (ευκαιρίες για τη δημιουργία και διατήρηση σχετικών δεξιοτήτων για τις αυριανές προκλήσεις). Αυτή η νέα βάση προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα. Η επιτυχία απαιτεί δέσμευση για την προώθηση περιβαλλόντων, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται, ενδυναμώνονται και προετοιμάζονται για το μέλλον.

Mε κίνητρο την εξατομίκευση
Οι προσδοκίες των ταλέντων έχουν γίνει πιο πολύπλευρες, με τις παραδοσιακά περιζήτητες παροχές να δίνουν τη θέση τους σε μια ευρύτερη κατανομή προτεραιοτήτων. Σήμερα, το 84% των εργαζομένων θεωρεί την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ως βασική προτεραιότητα, ενώ η αμοιβή και η εργασιακή ασφάλεια παραμένουν, επίσης, σημαντικοί παράγοντες για το 85% και το 87% των εργαζομένων, αντίστοιχα. Σε επίπεδο διαφορετικών γενεών, η Gen X δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (90%), ενώ οι Baby Boomers θεωρούν την αμοιβή ως τον πιο σημαντικό παράγοντα (94%).

Αυτές οι διαφοροποιήσεις υποδηλώνουν τη σημασία της εξατομίκευσης. Οι εργαζόμενοι σήμερα αναζητούν μια εργασία, που να μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις προσωπικές τους αξίες, τον τρόπο ζωής και τις φιλοδοξίες τους, βάζοντας επί της ουσίας σε μια γενικότερη θεώρηση τη σχέση τους με την εργασία και τον εργοδότη τους. Tο 42% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα εγκατέλειπε μια εργασία αν διαφωνούσε με τις απόψεις της ηγεσίας, το 46% δεν θα αποδεχόταν μια θέση, αν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες της εταιρείας δεν ταυτίζονται με τις δικές του και το 40% θα αποχωρούσε από την εργασία του αν ο εργοδότης του δεν υποστήριζε τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες.

Ευελιξία: Bασική έννοια του νέου εργασιακού τοπίου
Η ευελιξία στην εργασία, είτε πρόκειται για την τοποθεσία είτε για το ωράριο, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες των εργαζομένων σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευελιξία στην εργασία έχει αυξηθεί από 40% το 2024 σε 51% το 2025, και η δυνατότητα διαμόρφωσης του ωραρίου έχει ενισχυθεί από 45% σε 54%, αντίστοιχα, ενώ σχεδόν 6 στους δέκα εργαζόμενους δηλώνει ότι είναι σε θέση να επιλέγει την ένταση της εργασίας του, αποτυπώνοντας την επιθυμία για περισσότερη αυτονομία και έλεγχο στον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης των καθηκόντων τους.

Η ευελιξία παραμένει βασικό στοιχείο του νέου εργασιακού τοπίου, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σε ό,τι αφορά στα μοντέλα εργασίας. Το 27% των εργαζομένων επιθυμεί πενθήμερη φυσική παρουσία στο γραφείο, και το 35% των εργοδοτών υποστηρίζει αυτό το μοντέλο – ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2024, που ήταν 37%. Τα ταλέντα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν πιο εξατομικευμένα οφέλη: ο αριθμός των ατόμων που δηλώνει ότι έχει ζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας ή καλύτερη αμοιβή έχει αυξηθεί, από 62% το 2024 σε 70% φέτος και το 53% δηλώνει ότι θα εγκατέλειπε τη θέση εργασίας του, αν τα αιτήματά του δεν ικανοποιούνταν.

Καλλιεργώντας το αίσθημα της κοινότητας στην εργασία και η σημασία της ισότητας
Η εργασιακή κουλτούρα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση των εργαζομένων και την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους θεωρούν ότι η έλλειψη του αισθήματος του «ανήκειν» θα αποτελούσε κίνητρο, για να αναζητήσουν νέα εργασία, ενώ το 80% θέλει να αισθάνεται ότι ανήκει στον χώρο εργασίας. Ως προς τις διαφορετικές γενιές εργαζομένων, η Gen Ζ δίνει λιγότερη έμφαση στην έννοια του «ανήκειν» (71%) σε σχέση με τις άλλες γενιές (Millennials 84%, Gen X 80%, Baby Boomers 76%).

Η έρευνα Workmonitor 2025 αποτυπώνει ότι η εργασιακή κουλτούρα και η ισότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή την αποχώρηση των εργαζομένων. Το 52% δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει από προηγούμενη εργασία του, λόγω τοξικού περιβάλλοντος – με τις γυναίκες (56%) και τους Millennials (62%) να επηρεάζονται περισσότερο -, το 56% των συμμετεχόντων θα άλλαζε εργοδότη αν ένιωθε πως δεν είναι μέλος μιας ομάδας, ενώ το 31% προτιμά να είναι χωρίς εργασία παρά να εργάζεται σε ένα μη υποστηρικτικό περιβάλλον.

Παρά το γεγονός ότι το 86% των εργαζομένων αισθάνεται ότι εκτιμάται και το 75% εμπιστεύεται τη διοίκηση της εταιρείας που εργάζεται, το 61% δηλώνει ότι αποφεύγει να εκφράσει τον εαυτό του στον χώρο εργασίας, με τη Gen Z και τους Millennials να φτάνουν το 67% και μόνο το 35% των εργαζομένων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον εργοδότη του για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι θα μπορούν να ευδοκιμήσουν. Η ανάγκη για ίσες ευκαιρίες εξέλιξης είναι πιο επιτακτική από ποτέ και το αίσθημα του “ανήκειν” στην εργασία έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την ψυχική υγεία και την ευημερία των ταλέντων.

Εκπαίδευση και ανάπτυξη: Απαραίτητες για την εξέλιξη των εργαζομένων
Η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επιταχύνονται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% εκφράζει ότι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη είναι σημαντικές είτε στη σημερινή τους θέση είτε όταν αναζητούν μια νέα εργασία. Οι ευκαιρίες κατάρτισης παραμένουν κρίσιμο ζητούμενο για τα ταλέντα, καθώς το 36% των εργαζομένων θα παραιτούταν αν δεν είχε πρόσβαση σε δυνατότητες μάθησης και ανάπτυξης και το 39% δεν θα δεχόταν μια εργασία που δεν του προσφέρει την ευκαιρία να διαφυλάξει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του για το μέλλον σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η τεχνολογία.

Αν και η κοινή ευθύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αναγνωρίζεται ευρέως, η εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις παραμένει περιορισμένη. Μόλις το 35% των εργαζομένων εμπιστεύεται ότι οι εργοδότες τους θα επενδύσουν ουσιαστικά στη συνεχή εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, το 34% πιστεύει ότι η ευθύνη για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανήκει αποκλειστικά στον εργοδότη του. Παρά τις προκλήσεις, το 49% των εργαζομένων αναγνωρίζει ότι ο εργοδότης τους έχει ήδη προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, που διασφαλίζουν το επαγγελματικό τους μέλλον, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη.

Νέα πρόκληση για τους εργοδότες
Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη ανάγκη για ευθυγράμμιση με τις αξίες των εργαζομένων, την ανάπτυξη μιας ισχυρής κοινότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Οι εργαζόμενοι του 2025 αναζητούν όχι μόνο ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη, αλλά και έναν χώρο όπου θα νιώθουν ότι ανήκουν και εκτιμώνται, και όπου η συνεχής εκπαίδευση και η υποστήριξη στις νέες τεχνολογίες θα είναι μια συνεχής προτεραιότητα.

«Οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην ανάπτυξη μιας εργασιακής κουλτούρας, η οποία θα βασίζεται στην ισότητα, την εμπιστοσύνη και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των δεξιοτήτων, θα καταφέρουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας, δυναμικής αγοράς εργασίας», σημειώνει ο Θάνος Λουμπρούκος, Business Development Manager της Randstad Ελλάδος. Η έρευνα Workmonitor 2025 αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους, για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των ταλέντων. Η ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής, η εμπιστοσύνη, η επαγγελματική ανάπτυξη και η ένταξη σε μια ισότιμη εργασιακή κουλτούρα είναι πλέον κρίσιμοι παράγοντες για τη διατήρηση και προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων.