Ξεκινά από 1η Ιουλίου η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Αυτό προβλέπει το άρθρο 25 του νόμου 5053/23, το οποίο αρχικά προέβλεπε την έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο από την 1η Μαρτίου 2024, ωστόσο η εφαρμογή της είχε πάρει παράταση.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου οι εν λόγω εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν στους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν στο Εργάνη δύο νέα έντυπα, η Δήλωση Απασχόλησης 6ηs ημέρας, καθώς και η Απολογιστική υποβολή ψηφιακών ωραρίων και υπερωριών.

Η εφαρμογή της 6ήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και την λειτουργία του ΠΣ Εργάνη ΙΙ. Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό. Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται και την 6η μέρα, θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους και 115% αν η 6η ημέρα εργασίας είναι αργία.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.