Συζήτηση σχετικά με τις δεξιότητες για έναν προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό χώρο διεξήχθη στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, με τίτλο «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον». Σύμφωνα με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η προτεραιότητα ενός εργαζόμενου είναι να εκπαιδευτεί ώστε να δέχεται και να συνεργάζεται με κάποιον που στα μάτια του θεωρείται διαφορετικός. «Στην έννοια του πολιτισμού να βάλουμε και την έννοια της διαφορετικότητας.

Κάθε επιχείρηση να είναι ανοιχτή στην έννοια της διαφορετικότητας, να μην βάζει κριτήρια, να έχει ευέλικτες πολιτικές και να δίνει ίσες ευκαιρίες στον ανάπηρο πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Κυμπουρόπουλος. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση της δεξαμενής των δεξιοτήτων και των ανθρώπων και να αλλάξουμε εκ βάθρων τον τρόπο που κατανοούμε το ταλέντο. «Χρειάζονται πολιτικές μηδενικής διάκρισης, να μετατραπεί σε πράξη ο νόμος για την ίση πρόσβαση στην εργασία, να πιστέψουμε από μικροί στη μοναδικότητα και την ικανότητα του κάθε ανθρώπου στο κατάλληλο περιβάλλον» συμπλήρωσε ο Ευρωβουλευτής. Στο ίδιο πάνελ, η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι είναι μεγάλη η επιρροή της προσαρμοστικότητας στη δεξιότητα, λέγοντας ότι μέχρι το 2030 το 40% των ενηλίκων στην Ελλάδα θα βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης κάθε χρόνο. «Η δια βίου εκπαίδευση είναι μια αναγκαιότητα για να προσαρμοστούμε στο σήμερα και στον κόσμο του αύριο» συμπλήρωσε η Ν. Δανδόλου.

ΕΒΕΑ: Προχωρά στην εκπαίδευση γυναικών άνω των 45
Από την πλευρά της η Σοφία Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισήμανε ότι μπορεί να βλέπουμε τους δείκτες ανεργίας να μειώνονται, όμως η ανεργία των γυναικών καλά κρατεί, όπως και η περιορισμένη πρόσβαση στην νεοφυή επιχειρηματικότητα. «Οι ποσοστώσεις βοηθούν για να φτάσουμε εκεί που πρέπει» είπε η Σ. Εφραίμογλου, τονίζοντας ότι το ΕΒΕΑ θα προχωρήσει στην εκπαίδευση γυναικών άνω των 45 για να τις εντάξει εκ νέου στην αγορά εργασίας, όπως και σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων σε άνεργες γυναίκες. Η Κατερίνα Παπανικολάου, Senior Manager, PwC στάθηκε στη σημασία να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ορατή και τη μη ορατή διαφορετικότητα.

«Υπάρχει ταλέντο, το οποίο μερικές φορές οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να φέρουν και να αξιοποιήσουν. Είναι σημαντικό να φέρουμε τη διαφορετικότητα της σκέψη και της οπτική του κάθε εργαζόμενου σε μία εταιρεία» τόνισε η Κ. Παπανικολάου, λέγοντας ότι έχουμε δρόμο ακόμα δρόμο για να το πετύχουμε. Τέλος, ο Αθανάσιος Πάτσακας Senior Sales Leader για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα της Amazon υπογράμμισε ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι βιώνουν τη συμπερίληψη αποδίδουν καλύτερα, θεωρούν ότι ανήκουν στον οργανισμό. «Σημασία δεν έχει μόνο να υπάρχει η κουλτούρα, αλλά να δημιουργήσουμε και το περιβάλλον που θα προάγει αυτή την κουλτούρα» είπε ο Αθ. Πάτσακας.