Εργασιακά: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό Έντονοι διαξιφισμοί στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ Υπουργού Εργασίας και αντιπολίτευσης Έξι σημεία τα οποία προκύπτουν από το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού ανέδειξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Το πρώτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, αφού τα τελευταία 5,5 χρόνια μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830 ευρώ και ο μέσος μισθός κατά 21%. Παράλληλα, 22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 11η υψηλότερη θέση. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι νέοι αυξήθηκαν κατά 28,9% και οι εργαζόμενες γυναίκες κατά 24,6%. Από την άλλη, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αυξήθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες, ενώ μειώθηκαν κατά 5,5% οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το δεύτερο σημείο αφορά στο ότι ο νέος κατώτατος μισθός συνιστά «ασπίδα προστασίας», αφού, σύμφωνα με την Υπουργό, «η απαγόρευση μείωσής του, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, παρέχει μία ασφάλεια η οποία έως σήμερα δεν υφίστατο. Επιπλέον, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μεσομακροπρόθεσμο οικογενειακό προγραμματισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες, άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζομένων και την πορεία της οικονομίας, αφού «λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματι-κής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Το τέταρτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα προστατεύει για πρώτη φορά και δημοσίους υπαλλήλους, ενώ πέμπτο είναι ότι, κατά την εκτίμηση της Υπουργού, το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει σχόλιά τους. Ανέφερε μάλιστα ότι κατόπιν προτάσεων των κοινωνικών εταίρων προβλέφθηκε η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονο-μικών Εμπειρογνωμόνων, προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας, ενώ αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από την άλλη, συμπεριελήφθη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς που θα συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγησή του και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ στους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς του άρθρου 6 και 15. Τέλος, για το έκτο σημείο, η Υπουργός υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων», με τη συγκρότηση ειδικού θεσμικού οργάνου των κοινωνικών εταίρων, ήδη από τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού από το 2025, αλλά και σε περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης. Τέλος, ενισχύεται ο ρόλος αυτών και κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
«Μιλάτε για ορισμό κατώτατου μισθού με αλγόριθμο, που κάνει διακοσμητικούς τους κοινωνικούς εταίρους. Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι όταν τη δουλειά την κάνει ο αλγόριθμος; Τι τις θέλουμε τότε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι τη θέλουμε την πολιτική; Τι το θέλουμε το Υπουργείο Εργασίας;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος και προσέθεσε: «Μας λέτε πως φέρνετε το γαλλικό μοντέλο σε μια δομημένη αγορά εργασίας, με 94% κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η κάλυψη δεν φτάνει ούτε το 30%». «Η οδηγία είναι ό,τι είναι η Ε.Ε δεν σκοπεύει να βοηθήσει τους εργαζόμενους, αλλά να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κάλεσε δε τα άλλα κόμματα «να συνεργαστούν και να αφήσουν τις δημαγωγίες και τους τσακωμούς ως προς τη μετάφραση της οδηγίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τις κλαδικές ΣΣΕ τις οποίες έχουν υπογράψει με τους εργοδότες οι οικοδόμοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Για το «δίχτυ ασφαλείας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα ισχυρίζεται πως εξυπηρετεί τους εργαζόμενους: «Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δίχτυ, ατσάλινο δίχτυ, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα». Τέλος, σύμφωνα με τον Θ. Παφίλη, τα επτά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τα καθορίζει η κυβέρνηση. Επομένως, τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» αποτελούν «υποκρισία» και οι «κοινωνικοί εταίροι» θα είναι οι εργοδοτικές ενώσεις και όχι τα σωματεία των εργαζομένων τα οποία υπέγραψαν την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.