Αύξηση κατά 76,4% των απλήρωτων υπερωριών και κατά περίπου 16.000 των ατόμων που απασχολούνται μερικώς, αλλά και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, είναι ο απολογισμός του εμπορίου στα πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της οικονομίας, καθώς συγκεντρώνει το 18,1% της συνολικής απασχόλησης της οικονομίας. Το ελληνικό εμπόριο γύρισε στα επίπεδα του 1997, σύμφωνα με τα όσα σχολίασαν στη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το ελληνικό εμπόριο, οι καθηγητές και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Μία στις πέντε θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2008-2013 και έτσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο παρέμεινε κάτω από τις 700.000, για την ακρίβεια στις 656.154. Η ίδια η έκθεση αποτυπώνει και τις ραγδαίες ανακατατάξεις στο εργασιακό καθεστώς και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μερική απασχόληση διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Το 2008 αποτελούσε το 4,5% της συνολικής στο εμπόριο και το 2013 ανήλθε στο 8,2%, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 16.000 οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για λίγες ώρες και με χαμηλούς μισθούς.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι επτά στους 10 που εργάζονται με μερική απασχόληση αναζήτησαν δουλειά με πλήρες ωράριο, αλλά χωρίς επιτυχία. Η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει έκρηξη και στις απλήρωτες υπερωρίες στο εμπόριο καθώς στο διάστημα 2008–2013 έχουν αυξηθεί κατά 76,4% και οι πληρωμένες έχουν μειωθεί κατά 53,3%. Τέλος, η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα της απασχόλησης, παράλληλα όμως περιορίστηκαν τα ποσοστά των εταιρειών που προβλέπουν μείωση της απασχόλησης.