Στις 100.000 απολύσεις εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ότι μπορεί να οδηγηθεί το εμπόριο προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της πρώτης προκαταρτικής επεξεργασίας των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου από την ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό δείγματος 1.082 εμπορικών εταιρειών, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2010 δείχνουν ότι οι 7 στις 10 περιμένουν μείωση των πωλήσεών τους φέτος ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους ενώ πέρυσι είχε μείωση ρευστότητας το 43%.

Ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την απασχόληση περίπου οι 7 στις 10, προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόλησή τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης και, όπως εξήγησε ο Β. Κορκίδης, το ότι οι υπόλοιπες τρεις από τις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν ενδεχομένως σε απολύσεις, εκτιμάται ότι αναφέρεται με βάση τα στοιχεία του Τειρεσία στις 65.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο σήμερα και απασχολούν 100.000 εργαζόμενους ενώ σε αυτές δεν αποκλείεται να προστεθούν και επιπλέον επιχειρήσεις. Πέρυσι οι προβλέψεις για το 2010 ήταν σχετικά αισιόδοξες.

Το 25% των επιχειρήσεων προέβλεπε ότι θα αυξήσει την απασχόληση μέσα στο 2010 ενώ φέτος η πρόβλεψη για το 2011 είναι ότι οι εννέα στους δέκα δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόλησή τους.

Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2011 παρουσιάζουν μια σαφώς πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για το 2010 αλλά ταυτόχρονα πιο αρνητική σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει πέρυσι για το 2010. Άρα μπορεί μεν να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από άλλες χρονιές αλλά ακόμα διατηρούν τις ελπίδες τους για το μέλλον. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των ισολογισμών του δείγματος της έρευνας από την ICAP προκύπτει ότι στα αποθέματα των ΑΕ-ΕΠΕ το 2009 υπέστησαν μείωση 6%, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν 5% ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν 12%, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 3% και οι τραπεζικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν 7%. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται ότι οι 5 στις 10 επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκ. ευρώ δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr