Αυξητικές τάσεις για τις προσλήψεις στο επόμενο τρίμηνο προβλέπει η έρευνα της Manpower για τη χώρα μας. Οι εργοδότες στην Ελλάδα συγκαταλέγονται στους πλέον αισιόδοξους ανά τον κόσμο. Παράλληλα, ευοίωνες είναι και οι προοπτικές απασχόλησης στην πλειοψηφία των 32 χωρών που εξετάστηκαν, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Θετικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, για το δεύτερο εξάμηνο του 2008 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η αγορά εργασίας φαίνεται ότι θα κινηθεί ανοδικά και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας που διερευνήθηκαν. Αισιόδοξοι φαίνονται και οι επιχειρηματίες σε διεθνές επίπεδο, αν και εμφανίζονται συγκρατημένοι όσον αφορά στις προσλήψεις στις οποίες σκοπεύουν να προβούν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Από την εν λόγω μελέτη, που πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες και συμμετείχαν περισσότεροι από 55.000 εργοδότες από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και αντιπροσωπευτικό δείγμα 762 Ελλήνων, καταγράφονται οι προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν το προσωπικό που απασχολούν στον οργανισμό τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η έρευνα, που αποτελεί ένα αξιόπιστο βαρόμετρο για την αγορά εργασίας, διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά πραγματοποιείται, ήδη, από το 1962 και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1966. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι οι προσωπικές συνεντεύξεις με ανώτερα και ανώτατα στελέχη διοίκησης προσωπικού από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά, η ερώτηση που τέθηκε ήταν: «ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Αύξηση των απασχολούμενων στην Ελλάδα
Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι απασχολούμενοι το επόμενο τρίμηνο, το 4% δηλώνει ότι αναμένει μείωση εργαζομένων κατά την ίδια περίοδο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (58%) ανέφεραν ότι δε θα υπάρξει κάποια αξιόλογη μεταβολή όσον αφορά στον αριθμό των υπαλλήλων τους. Το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν αβέβαιοι σε σχέση με την πορεία της απασχόλησης για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2008 κυμαίνεται στο 11%.
Μάλιστα, στο +23% διαμορφώνονται οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό αυτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, η Ελλάδα χωρίστηκε σε δυο γεωγραφικές περιοχές: την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και τη Βόρεια Ελλάδα. Για τη Βόρεια Ελλάδα, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης φτάνουν το +22% και για την Αττική το +23%.

Επιπλέον, θετικές είναι οι προοπτικές και για τους εννέα κλάδους δραστηριοποίησης που μελετήθηκαν. Τη μεγαλύτερη δυναμική δείχνει να έχει ο κλάδος των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις με +33%, ακολουθούν ο Δημόσιος Τομέας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες (+26%), η Μεταποίηση (+25%), οι Κατασκευές (+24%) και ο Τουρισμός (+23%). Αντιθέτως, περισσότερο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι εργοδότες του τομέα της γεωργίας με μόλις +13%.

Ακόμα και σε αυτόν τον κλάδο, πάντως, το πρόσημο εμφανίζεται θετικό και όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να επωφεληθούν από την κινητικότητα αυτή.


Προοπτικές ανα τον κόσμο
Όσον αφορά στη διεθνή έρευνα, το 42% των ερωτώμενων προέρχονται από εφτά χώρες της Αμερικής, το 30% από οκτώ χώρες της Ασίας – Ωκεανίας και το 28% από 17 χώρες της περιοχής ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερο θετικές προοπτικές καταγράφονται στις παρακάτω χώρες: Σιγκαπούρη, Ινδία, Ρουμανία, Περού, Κόστα Ρίκα, Αργεντινή, Πολωνία, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία, Ελλάδα και Ν. Αφρική. Οι λιγότερο αισιόδοξοι, σε διεθνές επίπεδο, είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του 2008 μειωμένες φαίνονται οι προοπτικές σε 16 χώρες, αυξημένες σε επτά, ενώ στάσιμες είναι στις υπόλοιπες τέσσερις. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο σύνολό τους τα ανώτατα στελέχη του HR στις χώρες ΕΜΕΑ, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην περιοχή, είναι αισιόδοξα. Πιο μεγάλες πιθανότητες για νέες προσλήψεις υπάρχουν στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Ν. Αφρική και τη Νορβηγία. Μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2007 στη Γαλλία και την Αυστρία. Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες στην Ισπανία και την Ιρλανδία είναι λιγότερο θετικοί σε σχέση με πέρυσι. Κάμψη παρατηρείται και στην αγορά εργασίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην Αμερική, όπου διενεργήθηκαν πάνω από 23.000 συνεντεύξεις, οι εργοδότες, αν και λιγότερο αισιόδοξοι από το Α’ τρίμηνο του 2008, συνεχίζουν να εμφανίζονται θετικοί σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης. Πάντως, ενώ στην Κόστα Ρίκα και στο Περού αναμένεται αύξηση των προσλήψεων, στις ΗΠΑ οι προοπτικές είναι οι πιο δυσοίωνες από το πρώτο τρίμηνο του 2004. Παρόμοια είναι η εικόνα και στον Καναδά, όπου οι προοπτικές επιδεινώνονται σε ετήσια βάση και είναι οι χειρότερες των τελευταίων 11 ετών.

Τέλος, στην Ασία και την Ωκεανία οι προσλήψεις αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2008. Μεγαλύτερη σιγουριά για αύξηση των θέσεων εργασίας εκφράζουν οι ερωτώμενοι από τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και την Αυστραλία. Μάλιστα, σε αυτές της χώρες οι αυξητικές τάσεις είναι οι μεγαλύτερες από τότε που ξεκίνησε να διενεργείται η έρευνα. Αντιθέτως, στην Ταϊβάν και την Κίνα τα στελέχη HR φαίνονται περισσότερο απαισιόδοξα για το μέλλον των προσλήψεών τους.