Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκλογής της ως νέας προέδρου του EAPM, η Berna Öztınaz μιλά αποκλειστικά στο Workforce για τα συναισθήματά της και αποκαλύπτει σε ποια σημεία σκοπεύει να εστιάσει κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η ίδια δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις μεγατάσεις που εντοπίζει, αλλά και στον διευρυμένο ρόλο τoυ HR στο σύγχρονο επιχειρείν, παραθέτοντας και τις απαραίτητες δεξιότητες που θεωρεί απαραίτητες για τα στελέχη του κλάδου.
Πώς νιώθετε για την εκλογή σας, δεδομένου ότι είστε η πρώτη γενικά πρόεδρος του EAPM;
Είναι τιμή μου που εκλέχτηκα ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη της οικογένειας της EAPM. Η κοινή παραδοχή εξηγεί ότι αν δεν βλέπετε κάποιον παρόμοιο με εσάς σε έναν ρόλο, δεν θεωρείτε απαραίτητα τον εαυτό σας ικανό να το κάνει. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Κάθε φορά που βλέπω τη δύναμη και τη χάρη μιας γυναίκας σε ηγετικό ρόλο, με κάνει να θέλω να τα καταφέρω καλύτερα. Υπό αυτή την έννοια, ελπίζω ειλικρινά ότι η παρουσία μιας γυναίκας σε αυτόν τον ηγετικό ρόλο θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες.
Διαθέτετε σημαντική εμπειρία τόσο από τον EAPM όσο και από τον WFPMA. Σε ποια σημεία θα εστιάσετε από τη νέα σας θέση;
Στον EAPM, μέλη από 34 χώρες εκπροσωπούν το people management στην ευρύτερη Ευρώπη. Τα μέλη μας μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την αξία του επαγγέλματος της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απόδοσης των ατόμων, των εταιρειών και των κοινωνιών. Σε αυτό ακριβώς θα ήθελα να εμβαθύνω. Ήμασταν τόσο αφοσιωμένοι ο ένας στην επιτυχία του άλλου. Ως εκ τούτου, θα επικεντρωθώ στον εμπλουτισμό και στην υλοποίηση της πρότασης αξίας του EAPM για τις χώρες μέλη, εστιάζοντας κυρίως στις ευκαιρίες μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών. Πάνω απ’ όλα, θέλω να διασφαλίσω ότι ο EAPM είναι ένας ισχυρός, ικανός και υποστηρικτικός οργανισμός, που όλες οι χώρες μέλη αισθάνονται ευπρόσδεκτες και ενθαρρύνονται να συνδεθούν, να λάβουν και να προσθέσουν αξία με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους.
Ο WFPMA εκπροσωπεί 700 χιλιάδες επαγγελματίες της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε περισσότερες από 90 εθνικές ενώσεις παγκοσμίως. Εκπροσωπώ την EAPM -και πάλι ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόσωπος- στο διοικητικό συμβούλιο της WFPMA από πέρυσι. Εδώ συναντιέται η Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τους ανθρώπους και τον πολιτισμό. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύτιμη δικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει μοναδικές ευκαιρίες μάθησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ηπείρων.
Ποιες τάσεις εντοπίζετε στον κλάδο του HR σήμερα;
Διαπιστώνω ότι η ηγεσία, η κουλτούρα, η τεχνολογία, η διαχείριση της αλλαγής και τα νέα μοντέλα εργασίας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την επαγγελματική σταδιοδρομία και τη διαχείριση των ταλέντων. Συνεπώς, θεωρώ ότι το HR δεν μπορεί να απομονωθεί από όσα συμβαίνουν στον κόσμο με την ευρύτερη έννοια. Τουτέστιν, παρόλο που έχουμε συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα μας για να επικεντρωθούμε, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι μεγατάσεις μετατοπίζουν τα παραδείγματα στον κόσμο με βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο που εργαζόμαστε. Για παράδειγμα, βλέπουμε μια οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΔΝΤ, το 90% των προηγμένων οικονομιών προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους φέτος. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και των λιγότερων καταναλωτικών δαπανών θα είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις. Αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των εταιρειών και, φυσικά, θα επηρεάσει το το ανθρώπινο δυναμικό και το HR. Από την άλλη πλευρά, η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει τα πάντα, από τη γεωπολιτική μέχρι τις οικονομίες, τη μετανάστευση και τον τρόπο ζωής. Διαμορφώνει τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε μαζί. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στo ESG κατά τον επαγγελματικό και προσωπικό σχεδιασμό μας. Μια άλλη μεγατάση είναι η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Από τη μία πλευρά, θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ταλέντων, ενώ από την άλλη θα πρέπει να δημιουργήσουμε λύσεις για τις μάζες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Κοντολογίς, το HR θα πρέπει να κατανοήσει όλες αυτές τις μεγατάσεις, να εκπαιδεύσει ανάλογα και να αναπτύξει την καλύτερη άμεση και μελλοντική στρατηγική, ικανοποιώντας τα κριτήρια επιτυχίας σε έναν τέτοιο κόσμο.
Πώς έχει αλλάξει ο ρόλος των HR στελεχών και ποιες δεξιότητες θεωρείτε απαραίτητες;
Ζούμε σε μία εποχή που κανένα μεγάλο μυαλό, κανένας ηγέτης, πολιτικός ή χώρα δεν είναι σοφότερος από όλους. Σε έναν τέτοιο κόσμο, τα στελέχη θα πρέπει να εκτιμούν περισσότερο από ποτέ τις κοινές προσπάθειες, τα συλλογικά μυαλά και τη συνεργατική εργασία. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να γνωρίζουμε τα δεδομένα, να επενδύουμε στον εαυτό μας και στον άλλον και να έχουμε γνήσια θέληση για συνεργασία. Ο ρόλος του HR έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, βάσει γεγονότων όπως η πρόσφατη πανδημία, η διαχείριση των γενεών, η τεχνολογία, η επαυξημένη πραγματικότητα και η generative ΑΙ. Από υποστηρικτική λειτουργία σε στρατηγικό ρόλο, υπεύθυνο για την τρέχουσα και τη μελλοντική επιτυχία του οργανισμού σε όλες τις πτυχές, το HR πρέπει να ενεργεί ως οδηγός αλλαγών, σχεδιαστής οργανισμών και αξιοποιητής ταλέντων. Επομένως, το HR πρέπει να διευρύνει τον ορίζοντά του. Το δικό μου σύνολο δεξιοτήτων για την ώρα θα περιλάμβανε τη στρατηγική μάθηση, τον αλφαβητισμό στην ΑΙ, τα κατάλληλα δίκτυα για να συμβαδίζει με τον κόσμο και μία βαθιά κατανόηση της βιωσιμότητας, σε συνδυασμό με ανοιχτό μυαλό, θάρρος, αισιοδοξία και ανθεκτικότητα.