Αρκετά βιβλία για επιχειρήσεις διακονούν μια κεντρική ιδέα, η οποία μπορεί να συνοψιστεί μέσα σε μία πρόταση: όχι αυτό το βιβλίο. Ο Roger έχει το δικό του επαγγελματικό τίτλο (Corporate Philosopher) και φοράει λουλουδάτα πουκάμισα.

Περνά τις μέρες του μιλώντας με διευθυντές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη, προσπαθώντας να βγάλει την ανθρωπιά τους στην επιφάνεια και να περιορίσει τον κυνισμό τους. Μαζί τους καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα στα οποία δεν υπάρχει ούτε μια εύκολη, ούτε μια «έξυπνη» λύση. Το βιβλίο ευτύχισε των συστάσεων διευθυντών της HSBC, της Citigroup, του David Cameron και πολλών άλλων ηγετών.Το βιβλίο συνοψίζει διδάγματα αιώνων ηθικής φιλοσοφίας και ψυχολογίας: είναι γεμάτο με σκίτσα και αποφθέγματα, από τον Winnie the Pooh και τον Dr. Who ως τον Κομφούκιο και τον Επίκτητο. Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, είναι γεμάτο από χιούμορ και μικρές ιστορίες-διλήμματα, ακριβώς γιατί προσπαθεί να αποδομήσει ένα κανονιστικό τρόπο σκέψης. Αλλά δεν είναι μόνο λόγια.

Τα «20 βήματα» για την επίλυση κάθε ηθικού διλήμματος, οι παραπομπές στην εμπειρία των σεμιναρίων και σε κάθε λογής σύγχρονη έρευνα, δίνουν μια πολύ ξεκάθαρη κατεύθυνση χωρίς να κάνουν κήρυγμα. Τα παραδείγματα του είναι καθημερινές ιστορίες ηθικών διλημμάτων που μπορούν -και έχουν συμβεί- στους περισσότερους από εμάς. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα online ψυχολογικό τεστ που προσφέρει δωρεάν ένα ατομικό προφίλ ηθικών αξιών και από μία χαραγμένη μεταλλική κάρτα (σε μέγεθος πιστωτικής) για να υπενθυμίζει τα κεντρικά του σημεία στον κάτοχό της.

Αυτό που o Roger ουσιαστικά περιγράφει είναι ένα λειτουργικό και πρακτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων μπροστά σε ηθικά διλήμματα: μας προτρέπει να σκεφτούμε πώς οι αποφάσεις μας και συμπεριφορές μας επηρεάζουν τους υπόλοιπους γύρω μας και πέρα από το να μας υπενθυμίσει «ποιο είναι το σωστό», δεν παραλείπει να μας υπενθυμίσει γιατί αυτό «είναι και τόσο σημαντικό».

Συνοψίζοντας, αν είστε άνθρωπος και παίρνετε αποφάσεις, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σας. Θα ανοίξει τους ορίζοντές σας, θα σας εξηγήσει την αξία της σοφίας, του σεβασμού, της αγάπης. Δεν έχει έτοιμες λύσεις, αλλά θα σας βοηθήσει να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση, κάνοντας αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Εκδόσεις: Roger Steare Consulting Limited, σελ.: 144