Διαρκή επιδείνωση παρουσιάζει η εικόνα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, πλήττοντας κατά πρώτο λόγο γυναίκες και νέους.

Σε ανακοίνωσή της η Eurostat ανέφερε ότι τον Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ (11,8% από 11,7% τον Οκτώβριο), με το ποσοστό μεταξύ των νέων να φτάνει το 24,4%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ισπανία (26,6%), αλλά δεν αποκλείεται να την προσπεράσει η Ελλάδα, όπου το ποσοστό ήταν στο 26% τον Σεπτέμβριο (τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία) και αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς (+0,7 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο και +7,1% σε δωδεκάμηνη βάση).

Υψηλά είναι τα ποσοστά στις άλλες μνημονιακές οικονομίες (Πορτογαλία 16,3%, Ιρλανδία 14,6%, Κύπρος 14%) καθώς και στη Σλοβακία (14,5%), ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζουν στην Αυστρία (4,5%), το Λουξεμβούργο (5,1%) και τη Γερμανία (5,4%). Για το σύνολο της Ε.Ε. το ποσοστό παρέμεινε στο 10,7%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Λιθουανία (12,5%) και τη Βουλγαρία (12,4%) και αξιοπρόσεκτη να είναι η αύξηση που καταγράφηκε τον Νοέμβριο στη Σουηδία (8,1% από 7,7% τον Οκτώβριο). Η Ελλάδα κατέχει επίσης τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των γυναικών (30,1%) και των νέων (57,6%).

Οι τελευταίοι είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους νέους αυξήθηκε στην Ελλάδα και την Ισπανία κατά 6 – 7%, στη Δανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα από 8% – 12% και στη Βουλγαρία και τη Λετονία κατά 17%. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μακροχρόνια ανεργία αναδεικνύεται σε μια από τις σημαντικότερες «πληγές» της οικονομικής κρίσης.

Όπως υπογραμμίζεται, το 80% των ανέργων στην Ελλάδα και τη Σλοβακία παραμένει στο ίδιο καθεστώς μετά από δωδεκάμηνη αναζήτηση εργασίας, ενώ μόλις το 10% εξ αυτών καταφέρνει να βρει απασχόληση. Εξάλλου, με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς, με μεγαλύτερες εκείνες στην Ελλάδα (-12%) και τα κράτη της Βαλτικής (Λιθουανία -12,7%, Εσθονία -11,7%, Λετονία -10,5%).

Την περίοδο 2008-2011 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε 13% στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στις οικονομίες της Βαλτικής, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «τα φέρνει δύσκολα», αυξήθηκε 5% στην Ελλάδα, τις χώρες της Βαλτικής, την Ουγγαρία και την Ιρλανδία, ενώ στη Λετονία η επιδείνωση ήταν διπλάσια.