Την πεποίθηση ότι η καινοτομία μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, μοιράστηκε ο Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, από το βήμα της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, στην Καστοριά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, η δεδομένη χρονική συγκυρία προσφέρεται ως μία «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα, καθώς, για πρώτη φορά, παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας των ερευνητών προς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ενώ δημιουργούνται και συνέργειες με εργαλεία της αγοράς. Καταλυτικές είναι οι πρώτες πετυχημένες startups με διεθνή επιτυχία, καθώς και ο ρόλος της Πολιτείας που, μέσα από συστηματική προσπάθεια, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της σύνδεσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις. Έτσι, η αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος αγγίζει πλέον τα €8 δισ., περιλαμβάνοντας πάνω από 500 σοβαρές επιχειρήσεις.

Διερωτώμενος αν αυτό αρκεί, ο Χ. Ταραντίλης εξήγησε ότι «πάντα επιδιώκουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να επιτύχει ακόμα περισσότερα, γιατί, όπως αναπτυσσόμαστε εμείς, τα αντίστοιχα οικοσυστήματα διεθνώς, αναπτύσσονται επίσης».

Ο ίδιος στη συνέχεια παρέθεσε ορισμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών, όπως την αποδέσμευση της έρευνας από το δημόσιο λογιστικό, και χαρακτήρισε κρίσιμη την ανάπτυξη, τη διακράτηση και την προσέλκυση ταλέντου, μέσω της αύξησης των φοιτητών στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τη θεσμοθέτηση μίας Startup Visa, για την ταχεία ίδρυση εταιρειών τεχνολογίας που θα απασχολούν προσωπικό στην Ελλάδα.

Τέλος, εξήρε τη σημασία που έχει η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την τεχνολογική καινοτομία και η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ταμείων Venture Capital που ειδικεύονται σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.