Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δεν κατορθώνουν να ενισχύσουν την κινητικότητα των ανθρώπων τους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ευέλικτες εργασιακές εμπειρίες, κινδυνεύοντας να χάσουν τη μάχη της προσέλκυσης και διακράτησης ταλέντου. Αυτό εξηγεί η παγκόσμια έρευνα της EY, 2024 Mobility Reimagined, καταγράφοντας τις απόψεις 1.059 επαγγελματιών – τόσο εργοδοτών, όσο και εργαζόμενων – σε 21 χώρες. Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, μόνο το 25% των επιχειρήσεων έχει πλήρως ανεπτυγμένη λειτουργία κινητικότητας, με τα τρία τέταρτα (75%) να μην μπορούν να επωφεληθούν από ένα πραγματικά ευκίνητο και ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό συμβαίνει παρότι το 64% των ερωτηθέντων εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνει στην επιχείρηση που εργάζεται σήμερα, μετά από μακροπρόθεσμη τοποθέτηση εργασίας εκτός συνόρων, ενώ το 92% πιστεύει ότι τέτοιες εμπειρίες μπορούν να «αλλάξουν τη ζωή του». Συγχρόνως, το 89% των ερωτηθέντων (74% πέρυσι) θεωρεί ότι η διεθνής κινητικότητα είναι απαραίτητη για την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και συνέχεια.

Απροετοίμαστοι οι οργανισμοί στη διαχείριση διασυνοριακών κινδύνων
Παρά τα σημαντικά οφέλη που αποφέρουν τα προγράμματα κινητικότητας, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό κινδύνων και προκλήσεων κατά τη ανάπτυξη λειτουργιών διεθνούς κινητικότητας. Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι διασυνοριακής κινητικότητας –συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών/ρυθμιστικών κινδύνων και των κινδύνων προσωπικών δεδομένων– έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Ωστόσο, παρόλο που το 84% των εργοδοτών αναγνωρίζει τους κινδύνους απορρήτου δεδομένων που απορρέουν από τις ρυθμίσεις υβριδικής κινητικότητας, μόλις το 55% έχει εφαρμόσει πολιτικές για τον μετριασμό τους (47% το 2023). Ομοίως, παρότι το 87% των εργοδοτών γνωρίζουν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, μόλις το 46% (51% πέρυσι) διαθέτει πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα διαχειρίζονται κεντρικά τη λειτουργία κινητικότητά τους, η οποία συχνά δρα απομονωμένα από την υπόλοιπη επιχείρηση, δημιουργώντας μια σειρά από προκλήσεις στην επικοινωνία, στη συνεργασία, αλλά και στην κοινή χρήση τεχνολογιών.

Το 80% σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία κινητικότητας τα επόμενα 5 χρόνια
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 82% των εργοδοτών (76% το 2023) έχει αναπτύξει μία πολιτική ή μία προσέγγιση για την υβριδική κινητικότητα, ενώ το 80% σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία κινητικότητας τα επόμενα πέντε χρόνια (67% το 2023) και το 66% πιστεύει ότι το εύρος αρμοδιοτήτων της λειτουργίας κινητικότητας θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Κλείνοντας, η έρευνα προσδιορίζει πέντε βασικούς παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης λειτουργίας κινητικότητας. Οι παράγοντες αυτοί είναι η στρατηγική ευθυγράμμιση, η διασύνδεση των ταλέντων, η έμφαση στην ψηφιοποίηση, η ευελιξία και η εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη.