Με τη φράση «ευελιξία και προσαρμογή αντί για λουκέτο», έδωσε το στίγμα για τις εργασιακές σχέσεις η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικές ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Η ανταγωνιστικότητα δεν θα κερδηθεί με την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου», τόνισε η υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι σε ορισμένους κλάδους χρειάζεται μείωση μισθών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, ούτε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων και επανέλαβε πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις βάζουν τάξη στην αγορά, καθώς – όπως είπε – «εργαζόμενοι και εργοδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και αποφασίζουν με ποιο τρόπο θα πάει η επιχείρηση μπροστά».

«Το εθνικό στοίχημα είναι να πατήσουμε γκάζι και να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η ανεργία αυξάνει, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι δε θα οδηγηθούμε στα νούμερα που προβλέπουν οι μελέτες», ανέφερε.

Η Λ. Κατσέλη τόνισε ότι αυτή την περίοδο προτεραιότητα είναι η στήριξη του ΟΑΕΔ, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και η εισφοροδιαφυγή, ενώ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ότι αφορά τα επικουρικά ταμεία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές, σε περίπτωση που από τις αναλογιστικές μελέτες διαπιστωθεί ότι κάποιο είναι ελλειμματικό.

Σχετικά με το δημόσιο τομέα η Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι το δημόσιο θα πρέπει να γίνει επιτελικό και σύγχρονο, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στις ΔΕΚΟ και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις από τη στιγμή που εφαρμόζεται το «1 προς 5» και γίνεται διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.