Τα αποτελέσματα της πρώτης τους, τρίμηνης διάρκειας, ιατρικής δοκιμής για τα οφέλη από μια πιθανή εφαρμογή τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας έδωσαν στη δημοσιότητα το University of Sussex και η Thrive. Η μελέτη, η οποία αφορούσε τη Βρετανία, περιελάμβανε δεδομένα όπως μαγνητικές τομογραφίες, εξετάσεις αίματος και παρακολούθηση του ύπνου, παράλληλα με εβδομαδιαία ερωτηματολόγια σχετικά με την εμπειρία στον χώρο εργασίας και την ευεξία.

Αποκάλυψε δε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική ευεξία των συμμετεχόντων. Μεταξύ άλλων, η ψυχολογική αποστασιοποίηση από την εργασία, βασικός δείκτης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αυξήθηκε κατά 22,5%, ενώ η συνολική ευεξία αυξήθηκε κατά 21% και τα προβλήματα ύπνου μειώθηκαν κατά 20%.

Παράλληλα, η αντίληψη του στρες μειώθηκε κατά 8,6% και η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε κατά 6,2%, η συναισθηματική εξουθένωση από το burnout μειώθηκε κατά 14,7% και το αίσθημα της αυτοπραγμάτωσης αυξήθηκε κατά 11,4%.

Παρά δε τη μείωση των ωρών εργασίας, η εκτέλεση των καθηκόντων των συμμετεχόντων παρέμεινε σταθερή, με το δυναμικό να αναφέρει αύξηση 19,4% στην επίτευξη των στόχων και αύξηση 9,3% στην αποτελεσματικότητά, αναφέροντας αισθήματα μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης στην επίτευξη εργασιακών στόχων σε σύγκριση με πριν από τη δοκιμή.

(Πηγή: HR Review)