Αποτροπή των απολύσεων με προσωρινή ανεργία θα επιχειρήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η απασχόληση έχει αρχίσει, ήδη, να εμφανίζει κάμψη στη γηραιά ήπειρο και ανησυχεί ιδιαίτερα κυβερνήσεις και εργαζομένους.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε η Κομισιόν στο Eurogroup ζητούσε από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να μην εγκρίνουν μαζικές απολύσεις, αλλά να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις, ώστε να εντοπίσουν εναλλακτικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα θα διαθέτει τη δυνατότητα να βάζει προσωρινά σε ανεργία ένα κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της ή και όλους τους εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώνει. Παράλληλα, όμως, σε συνεργασία με το κράτος θα τους παρέχονται κίνητρα για επαγγελματική εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη λύση ξαναέφερε στο προσκήνιο την πρόταση του Κωνσταντίνου Μίχαλου σχετικά με την εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Ι. Παναγόπουλος προειδοποίησε για κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση και δήλωσε: «Με πρόσχημα την κρίση επιχειρείται να μετατεθεί όλο το βάρος προς την εργασία με την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων». Τα πρώτα δείγματα για την ανάφλεξη των απεργιακών κινητοποιήσεων έρχονται από την ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ συζητείται η κήρυξη γενικής απεργίας στις 19 Μαρτίου, ημέρα της γενικής απεργίας στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ωστόσο, η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά καθησύχασε συνδικάτα και εργαζόμενους υπογραμμίζοντας: «Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της, η χώρα μας είναι σταθερή στους νόμους της και στις ρήτρες που ισχύουν για τα εργασιακά δικαιώματα», «καθησύχασε» η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πετραλιά εκτιμώντας ότι, με τον τρόπο αυτό, «τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι θωρακισμένα».

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του ανταποκρινόμενος, μέσω του προέδρου του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, σε επιστολή της ΓΣΕΕ σχετικά με το θέμα υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη συστράτευσης των κοινωνικών εταίρων για την εξεύρεση λύσεων και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.