Το νέο δημιούργημα από το kariera.gr λέγεται Executive Level και είναι ένα spin-off που ειδικεύεται στο απαιτητικό πεδίο του executive search. Πόσο περισκοπικά προσεγγίζει το θέμα των υψηλόβαθμων στελεχών;  Υπάρχει πληθώρα από ικανά ανώτερα και ανώτατα στελέχη στην Ελλάδα; Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι σύγχρονοι εργοδότες; Ο Φώτης Ρήγας και η Έλενα Γεωργανά, δίνουν καίριες απαντήσεις.

Το νέο δημιούργημα από το kariera.gr λέγεται Executive Level και είναι ένα spin-off που ειδικεύεται στο απαιτητικό πεδίο του executive search. Πόσο περισκοπικά προσεγγίζει το θέμα των υψηλόβαθμων στελεχών;  Υπάρχει πληθώρα από ικανά ανώτερα και ανώτατα στελέχη στην Ελλάδα; Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι σύγχρονοι εργοδότες; Ο Φώτης Ρήγας και η Έλενα Γεωργανά, δίνουν καίριες απαντήσεις.

Τον τελευταίο καιρό, στον κλάδο του -εν πολλοίς- δύσκολου και εξειδικευμένου scouting ταλέντων για middle και high ρόλους, ακούγεται ένα νέο όνομα. Είναι ένα εγχείρημα από το kariera.gr που λέγεται Executive Level και αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να προσφέρει tailor-made υπηρεσίες για εταιρείες που αναζητούν τον επόμενο leader που θα στελεχώσει την ομάδα τους. Δεν περιορίζονται όμως στη στελέχωση.

Η Executive Level, «πατώντας» στην τεχνογνωσία και την πείρα των δημιουργών της και στο δίκτυο του kariera.gr, προσφέρει πολλά περισσότερα, επανασχεδιάζοντας στην ουσία το κομμάτι του αξιοκρατικού leadership στην Ελλάδα. Οι δυο βασικοί άνθρωποι πίσω από τη γρήγορη επιτυχία της Executive Level, ο CEO Φώτης Ρήγας, και η Business Partner Έλενα Γεωργανά, αποκρυπτογράφησαν τη σημερινή πραγματικότητα του executive search, και αποτυπώνουν την εμπειρία τους στο HR Professional.

HR Professional: Πόσο σημαντικό είναι να έχει μια εταιρεία στήριξη στο κομμάτι εύρεσης ταλέντων σε executive επίπεδο;
Φώτης Ρήγας: Πολλοί οργανισμοί διαθέτουν αξιόλογους επαγγελματίες στα τμήματα HR οι οποίοι προφανώς μπορούν να επιλέξουν ικανά στελέχη για την κάλυψη των αναγκών τους. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά στη σημερινή εποχή ο ρόλος των ανθρώπων της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι απαραίτητο να εστιάζει στο επίπεδο του Business Partner για τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς όλο και περισσότερο αναδεικνύεται ως σημαντικότερη η ανάγκη για retention & development των ικανών στελεχών. Επομένως, πολλές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν 100% του χρόνου των δικών τους HR στελεχών στην εύρεση των κατάλληλων υποψηφίων και συχνά χάνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το άτομο εκείνο που θα κάνει τη διαφορά!

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε δύο επιπλέον οφέλη που όσοι ασχολούμαστε με το executive search φέρνουμε στις Διοικήσεις των εταιρειών:
Το market insight για το πώς επιτυγχάνεται η ακόμα αρτιότερη διαμόρφωση των ρόλων (role design / JD), αλλά και για το ποιο είναι το brand perception που έχει η κάθε εταιρεία στην αγορά εργασίας.
Η Στρατηγική Ταλέντου: η Στρατηγική Ταλέντου που εφαρμόζουμε στην Executive Level είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τους leaders των εταιρειών που αξιολογούν τον ανθρώπινο πόρο ως τον πιο σημαντικό και αναντικατάστατο για την επιτυχία της επιχείρησής τους.

HR P.: Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία της Executive Level;
Φ. Ρ.: Η Executive Level στηρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία του kariera.gr, δηλαδή ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι αξίζει να βρεθούν στις κατάλληλες θέσεις. Στην Executive Level πιστεύουμε πως ο ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι και ο πιο αποδοτικός, και θεωρούμε πως το κατάλληλο στέλεχος για τις ανάγκες ενός ρόλου είναι αυτό που διαθέτει όχι μόνο τις τυπικές δεξιότητες, αλλά και τις απόλυτα συμβατές αξίες με την κουλτούρα της επιχείρησης. Υπάρχουν τρία βασικά σημεία που διαφοροποιούν την Executive Level, σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα γραφεία του κλάδου.

1. Στην Executive Level δεν μας ενδιαφέρει απλώς «να καλύψουμε ανοιχτές θέσεις». Αυτό που θέλουμε είναι να «χτίσουμε» ικανούς leaders -CEOs, managers, directors- με το απαραίτητο skillset, με τις κατάλληλες δεξιότητες για τέτοιου είδους θέσεις που διαχειριζόμαστε, γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» τι ζητά η αγορά.

2. Αποφεύγουμε τα στερεότυπα που ισχύουν στον κόσμο της στελέχωσης σήμερα. Πώς; Επιμένοντας στο diversity και στο inclusion, με το να έχουμε όλων των ειδών τους επαγγελματίες σε αυτό που αποκαλούμε talent pool και όχι απλά να μετακινούμε ήδη εδραιωμένα στελέχη από τη μια θέση στην άλλη. Στη διαδικασία προσέλκυσης μπαίνει κάθε ικανό στέλεχος, ανεξαρτήτως από περιορισμούς και quotas, όπως π.χ. θέματα αναλογιών φύλου, ή θέματα ηλικίας, background του υποψηφίου κ.ά. Η στόχευση στο κατάλληλο ταλέντο και μόνο, είναι η πεμπτουσία της δουλειάς μας.

3. Τέλος, ακριβώς επειδή ανήκουμε στο kariera.gr και λειτουργούμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αξιοποιούμε όλη την πολυετή εμπειρία, τα εργαλεία, το πελατολόγιο αλλά και την -καλώς εννοούμενη- έκθεση που έχει το kariera.gr στο ελληνικό οικοσύστημα της εργασίας.

HR P.: Ποιες βλέπετε να είναι οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς;
Έλενα Γεωργανά: Στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ελληνικές -συνήθως οικογενειακές- εταιρείες, παρατηρούμε πως υπάρχει σημαντική ανάπτυξη, καθώς και αισιοδοξία για την πορεία τους τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότεροι οργανισμοί είδαν ως ευκαιρία την περίοδο του lockdown και επανασχεδίασαν τα μελλοντικά τους πλάνα, ώστε να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους ή να προβούν σε νέα φιλόδοξα σχέδια, όπως το άνοιγμα σε νέες αγορές ή κλάδους. Η ορθή στελέχωση των επιχειρήσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας. Αυτό που πολλές φορές δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι το να ανοίξουν τον «κύκλο εμπιστοσύνης» τους σε έμπειρα στελέχη από την αγορά.

Βέβαια, αυτή η τάση αρχίζει και αλλάζει σημαντικά, και όλο και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες απευθύνονται στην Executive Level για να ανακαλύψουν το ταλέντο αυτό που ταιριάζει απόλυτα στις δικές τους ανάγκες και που μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν το επόμενο επιτυχημένο βήμα στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Ειδικά για τους τομείς του digital transformation (ψηφιακός μετασχηματισμός) και του sustainability (βιωσιμότητα), η ανάθεση του executive search σε επαγγελματίες όπως εμείς, μοιάζει μονόδρομος.

HR P.: Η Executive Level αναλαμβάνει κάλυψη θέσεων και εκτός συνόρων;
Φ. Ρ.: Η Executive Level παρέχει την πλήρη Στρατηγική Ταλέντου σε όποιον τη χρειαστεί, εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλωστε τόσο η digital εποχή, όσο και η εμπειρία του virtual working -τον τελευταίο ενάμιση χρόνο- υπερτόνισαν την ανάγκη ευελιξίας των επιχειρήσεων ανάμεσα στη φυσική και την απομακρυσμένη παρουσία των εργαζομένων τους.

HR P.: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας recruiter που ειδικεύεται στο executive search;
Φ. Ρ.: Ένας πετυχημένος recruiter σε executive επίπεδο, πρέπει απαραιτήτως να έχει στιβαρό business understanding. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η γνώση και η εμπειρία του στα πρακτικά ζητήματα του επιχειρείν, τόσο πιο σωστή είναι η εισήγηση που κάνει στη Διοίκηση της εταιρείας στην επιλογή του κατάλληλου στελέχους για τον εκάστοτε ρόλο.

Ο recruiter αυτού του επιπέδου οφείλει να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες μεθόδους αναγνώρισης των αυθεντικών ταλέντων και να «διαβάζει πίσω από τις λέξεις». Οι υποψήφιοι για senior ρόλους είναι στην πλειοψηφία τους εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της συνέντευξης και για αυτό πρέπει ο recruiter να μπορεί με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους (όπως για παράδειγμα με την ανάγνωση των micro-expressions ή με τη χρήση ειδικά σταθμισμένων assessment προσωπικότητας) να δώσει την επιπρόσθετη αξία στη διαδικασία της επιλογής στελεχών.

Φυσικά, οφείλει να έχει ένα μεγάλο εύρος γνώσης και δικτύωσης στην αγορά, τόσο σε στελέχη όσο και σε επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορεί γρήγορα να εξυπηρετήσει τους συνεργάτες που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες του.

HR P.: Πού βρίσκεται το leader level της Ελλάδας σήμερα; Έχουμε διαθέσιμα ικανά ανώτερα στελέχη; Σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά;
Ε. Γ.: Στην Executive Level πιστεύουμε πολύ στις ικανότητες και τις δεξιότητες των Ελλήνων, ως ανώτερα στελέχη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που έχει βιώσει η χώρα μας σε επίπεδο οικονομίας, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιρειών που αναπτύχθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, και το έκαναν μέσω των αξιόλογων στελεχών τους. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις ικανότατων στελεχών που έχασαν τους ρόλους τους λόγω του ότι κάποιοι πολυεθνικοί οργανισμοί αποφάσισαν να μειώσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη στις μικρότερες αγορές τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά εργασίας σημαντικά ταλέντα, είτε «σε αναστολή» είτε ενεργά σε ρόλους. Εμείς στην Executive Level στοχεύουμε στην εύρεση του ταλέντου εκείνου που θα κάνει τη διαφορά στις πολύ εξειδικευμένες και συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας που μας εμπιστεύεται! Σε καμία περίπτωση δεν μετακινούμε στελέχη ως «εύκολη λύση». Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδεικνύουμε το ταλέντο του κάθε υποψηφίου σε συνάρτηση με την ανάγκη της θέσης. Και αυτό το matching πολλές φορές είναι τόσο μοναδικό που απαιτεί όλη μας την προσοχή και την προσήλωση για να το φέρουμε εις πέρας.

HR P.: Πώς αξιολογούνται οι υποψήφιοι σε αυτό το επίπεδο;
Ε. Γ.: Βασικό σημείο αξιολόγησης των υποψηφίων, πέραν των γνώριμων πρακτικών, είναι το focus που δίνουμε στην 3600 οπτική του ατόμου, δηλαδή στον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας. Έχοντας στη διάθεσή μας επιστημονικά εργαλεία διάγνωσης και διασταύρωσης αξιών και συμπεριφορών, μπορούμε να εντοπίσουμε το άτομο εκείνο που θα ταιριάξει καλύτερα στην εταιρική κουλτούρα και που θα ενισχύσει με την παρουσία του το ομαδικό αποτέλεσμα με τους άμεσους συνεργάτες του.

HR P.: Μετά την τοποθέτηση του υποψηφίου στην εκάστοτε θέση, τι ακολουθεί; Υπάρχει σχέδιο υποστήριξης για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του στη νέα θέση/εταιρεία;
Φ .Ρ.: Όπως συμβαίνει σε όλο το kariera.gr, έτσι και στην Executive Level έχουμε πάντα μία μακροπρόθεσμη οπτική στις συνεργασίες μας. Για αυτό και δεν μιλάμε για «πελάτες», μιλάμε πάντα για «συνεργάτες». Αντιμετωπίζουμε ως leader της επιχείρησης, τον line manager που θα μας αναθέσει ένα έργο, σε όποιο τμήμα κι αν ανήκει, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως η στήριξή μας στην ανάδειξη του σωστού ταλέντου για τις ανάγκες του, συμβάλλει στην επίτευξη των εταιρικών στόχων στο σύνολό τους. Κάθε middle και executive θέση, οφείλει να κατέχεται από το μοναδικό εκείνο ταλέντο που θα φέρει αξία, τόσο στο εδώ και στο τώρα όσο και στα μακροπρόθεσμα πλάνα του οργανισμού.

Επομένως, είμαστε κοντά στους συνεργάτες μας και επιβεβαιώνουμε τη σωστή επιλογή που έκαναν για το επόμενο διάστημα, ώστε να νιώσουν κι εκείνοι τη σιγουριά πως μας αφορά απόλυτα η ικανοποίησή τους από την απόδοση του στελέχους που επέλεξαν.

HR P.: Τα νέα δεδομένα των εργασιακών, όπως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επηρεάζουν τα ηγετικά στελέχη;
Ε. Γ.: Κάθε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο φέρνει και κάποιες επιμέρους αλλαγές/προσαρμογές στις επιχειρήσεις. Στην Executive Level θεωρούμε πως το DNA του ηγετικού στελέχους μένει αναλλοίωτο στην ουσία του. Ένα ταλέντο τοποθετημένο στον κατάλληλο ρόλο, θα αποδώσει ανεξαρτήτως πλαισίου.

Εκεί που βλέπουμε ότι θα υπάρξει ανάγκη προσαρμογής από τις επιχειρήσεις, και είναι κάτι που αξιακά πρεσβεύουμε στην Executive Level, είναι πως θα πρέπει να αφαιρεθεί οποιοδήποτε bias υπάρχει ως προς το φύλο, την προέλευση, ακόμη και τη σχετική προϋπηρεσία του ατόμου, καθώς το κατάλληλο ταλέντο για τον κάθε ρόλο είναι εκείνο που πληροί τις προϋποθέσεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα και αυτό δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε ηλικία, ούτε φύλο. Είναι δική μας ευθύνη να το υπενθυμίζουμε στους συνεργάτες μας και να τους δίνουμε την ευκαιρία να φέρουν στον οργανισμό τους το καλύτερο στέλεχος για τις ανάγκες τους.

HR P.: Όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για το talent & employer branding. Πώς βοηθάει η Executve Level σε αυτό;
Ε. Γ.: Όντως είναι κάτι που συζητείται πολύ, όμως όχι για το… τίποτα! Ο καλύτερος πρεσβευτής ενός brand είναι πρώτα ο υπάλληλός του και μετά ο δυνητικός υπάλληλός του! Όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά είναι εκείνοι που έρχονται σε στενή επαφή με τους οργανισμούς. Είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για τις εταιρείες, να ενθουσιάζουν τους εργαζόμενούς τους και φυσικά να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο στην αγορά ώστε τα πιο δυνατά ταλέντα να θέλουν να εργαστούν για εκείνες.

Στην Executive Level δεν πρεσβεύουμε το «ουδείς αναντικατάστατος», καθώς σκοπός μας είναι να αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα του κάθε ταλέντου, όπως επίσης και να συμβάλλουμε ενεργά στην επίτευξη των εταιρικών στόχων των συνεργατών μας, μέσω της αποτελεσματικής στελέχωσής τους.
Ένας συνεργάτης που θεωρείται εργοδότης επιλογής, έχει περισσότερες δυνατότητες να στελεχωθεί με τα κορυφαία ταλέντα, για αυτό στην Executive Level στηρίζουμε την ενίσχυση του brand name του εργοδότη στην αγορά. Άλλωστε, perception is reality.

HR P.: Πώς προβλέπει η Executive Level το μέλλον της αγοράς και του executive search; Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι συνεργασίας μαζί σας;
Φ. Ρ.: Η Executive Level βλέπει μόνο θετικά και αισιόδοξα το μέλλον της αγοράς και της στελέχωσης. Ο βασικός λόγος είναι γιατί στην Executive Level πιστεύουμε στον άνθρωπο και τον κοιτάζουμε με τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα που του αξίζει. Κάθε άνθρωπος μπορεί να μεγαλουργήσει στο σωστό περιβάλλον που θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τα μοναδικά του ταλέντα. Κάθε εταιρεία-συνεργάτης μας οφείλει να έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει αυτά τα στελέχη, κι εμείς είμαστε εδώ για να το κάνουμε εφικτό!

Η Executive Level αποτελεί ένα spin-off του kariera.gr, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία του hub αυτού στην αγορά εργασίας. Ειδικεύεται στην αναζήτηση, εύρεση, τοποθέτηση, διατήρηση και ανάπτυξη ταλέντων, σε mid-level και c-level θέσεις (εξού και το C LEVEL που «κρύβεται» στο λογότυπό της), αλλά και δυσεύρετων ειδικοτήτων ή στελεχών από niche markets.