Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη DofE και σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο HR Magazine, το 33% των εργοδοτών δηλώνει ότι τα soft skills είναι πιο σημαντικά από τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των νέων.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500 περίπου senior managers αποκάλυψε ότι το 95% των στελεχών αξιολογεί τα soft skills πιο σημαντικά από τα αποτελέσματα που θα επιτύχουν οι νέοι στις τελικές τους εξετάσεις, ενώ το 98% προτείνει στους νέους να επενδύσουν στην ενίσχυση των εν λόγω δεξιοτήτων (επικοινωνιακές δεξιότητες, ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες κ.ά.) ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, το 82% ανέφερε ότι ο όρος soft skills δεν αποτυπώνει επαρκώς το σύνολο των συγκεκριμένων δεξιοτήτων, ενώ προτείνει όρους όπως “real life skills”, “core skills” κ.ά. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DofE, Peter Westgarth, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι δυνατότητες ενός νέου δεν αντικατοπτρίζονται αποκλειστικά στους βαθμούς ή την ακαδημαϊκή του καριέρα. Μπορεί να αποτελούν ένα δείκτη της δυναμικής του αλλά δεν αποτυπώνουν όλο το εύρος των ικανοτήτων του».