Σχεδόν τα δύο τρίτα των CEOs παγκοσμίως, αναμένουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις αναφέρει η νέα τακτική έρευνα EY CEO Outlook Pulse που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 58% αυτών, σχεδόν τριπλάσιοι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, επιταχύνουν τα σχέδια μετασχηματισμού των επιχειρήσεών τους. Ωστόσο, οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, η πολιτική αβεβαιότητα και η παραπληροφόρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης, προκαλούν ανησυχίες. Η έρευνα της EY καταγράφει τις απόψεις 1.200 CEOs από 21 χώρες, σχετικά με τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα, σημαντική πλειοψηφία των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένουν αύξηση των εσόδων (64%) και της κερδοφορίας (63%).

Η αισιοδοξία αυτή καταγράφεται, παρά το γεγονός ότι οι CEOs αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με χαμηλούς ή μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων CEOs αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξαιτίας των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ πάνω από τους μισούς (57%) προβλέπουν αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αναμένουν ανάκαμψη των συμφωνιών, με οκτώ στους 10 (79%) ερωτηθέντες να προβλέπουν άνοδο των μεγάλων συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε), άνω των 10 δισ. δολ. (megadeals).

Το 36% των ερωτηθέντων επιδιώκουν, επίσης, ενεργά, Σ&Ε κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ένα επιπλέον 29% επιδιώκουν αποεπενδύσεις. Οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους ως η πιο ελκυστική περιοχή-στόχος, όσον αφορά τη δραστηριότητα Σ&Ε, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ινδία. Η μεταποίηση αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος τομέας για Σ&Ε, ενώ ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα, ο τραπεζικός κλάδος και οι κεφαλαιαγορές, ο ασφαλιστικός κλάδος, τα καταναλωτικά προϊόντα και ο κλάδος κινητικότητας. Τέλος, οι CEOs υιοθετούν, επίσης, την τεχνολογία ως μέσο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, με το 41% να επιδιώκουν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να ενισχύσουν την επιχειρηματική απόδοση. Παρόλα αυτά, είναι ενδιαφέρον πως τρεις στους τέσσερις CEOs (76%) εκτιμούν ότι η τεχνολογία θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αύξηση των εσόδων.