Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να προσπαθεί να εξισορροπήσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων: Στο πλαίσιο αυτό, συνδέει τώρα την υπόσχεσή του να μειώσει το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων κατά 30 δισ. ευρώ έως το 2017 (μέσω του δραστικού περιορισμού των εργοδοτικών εισφορών) με την ετοιμότητα των εταιρειών να επενδύσουν στη Γαλλία και να προχωρήσουν σε προσλήψεις, όχι μόνο νέων εργαζομένων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

 Σε ομιλία του σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των συνδικάτων, κατά την οποία παρουσίασε αυτό που αποκαλεί «Σύμφωνο υπευθυνότητας» για την αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας, ο ίδιος κάλεσε τις επιχειρήσεις να δεσμευθούν να επενδύσουν περισσότερο στη Γαλλία και να επαναπατρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες. Το σχέδιο θα συγκεκριμενοποιηθεί, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Συνεργάτες του προέδρου ωστόσο, ανέφεραν ότι δεν θα τεθούν συνολικοί στόχοι για τις προσλήψεις, προσθέτοντας ότι για ορισμένους κλάδους (όπως οι λιανοπωλητές) ίσως υπάρξουν ποσοτικά κριτήρια, ενώ άλλοι κλάδοι, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό, θα εξαιρεθούν. Ο Πιερ Γκατάζ, πρόεδρος της εργοδοτικής οργάνωσης Medef δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας χάρη στις εξαγγελθείσες φοροαπαλλαγές, επέμεινε ωστόσο ότι δεν είναι ρεαλιστικό να τεθούν δεσμευτικοί στόχοι για προσλήψεις εργαζομένων σε συγκεκριμένους κλάδους.