Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της KPMG «Strategy & Entrepreneurship under Uncertainty με καλεσμένο ομιλητή τον καθηγητή του London Business School, Freek Vermeulen, o οποίος έχει χαρακτηριστεί από τους Financial Times ως ο νέος «γκουρού του management».

Ο F. Vermeulen μιλώντας για τον τρόπο που χρειάζεται οι επιχειρήσεις να τοποθετηθούν στρατηγικά σε περιόδους που χαρακτηρίζονται από υψηλή αστάθεια, κατέρριψε το μύθο του ότι πρέπει ν ακολουθούνται τυφλά τα best practices γιατί, όπως εξήγησε, αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν για όλους τους οργανισμούς εξίσου και κάτω από διαφορετικά δεδομένα και αντίθετα συμβούλεψε τις εταιρείες να μελετήσουν και τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που είναι σε δυσμένεια, καθώς και από εκεί μπορούν να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για την αγορά τους.

Μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις θεωρεί ο καθηγητής του LBS τη διαιώνιση των «κακών πρακτικών». Τις παρομοίασε με ιούς οι οποίοι εξαπλώνονται γρήγορα και αντέχουν στο χρόνο και δυστυχώς δεν αφήνουν τις εταιρείες να δουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Τέλος, ο ίδιος μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καινοτομία δεν είναι πανάκεια και ότι σε απρόβλεπτους καιρούς χρειάζεται σκέψη και προσοχή. Θεωρεί ωστόσο ότι οι οργανισμοί που θα καλλιεργήσουν την «ικανότητα» τους να ανταποκρίνονται άμεσα στην αλλαγή είναι αυτοί που θα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώνουν με αξιώσεις στο επιχειρηματικό τοπίο.