Την άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να υπογράψουν εδώ και 14 χρόνια μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζομένους τους καυτηριάζει με σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι τον Αύγουστο του 2022 η Ομοσπονδία κατέθεσε τις προτάσεις της για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «μετά από κωλυσιεργίες δύο σχεδόν ετών, οι εργοδότες μας κατέθεσαν την πρότασή τους για μια Ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ιατρικών Επισκεπτών».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι Ιατρικοί Επισκέπτες είναι ένας κλάδος υψηλής εξειδίκευσης και εκπαίδευσης (οι περισσότεροι είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και συχνά με μεταπτυχιακές σπουδές), με εργασία που συχνά επεκτείνεται πέραν του 8ώρου στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο και σε meetings, προτείνουν ένα βασικό μισθό 30 ευρώ πάνω από το βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Χωρίς κλιμάκια ωρίμανσης, χωρίς τα επιδόματα που προέβλεπαν οι συμβάσεις μας ως το 2010 και ενώ έχουμε χάσει από τότε μεγάλο μέρος της αγοραστικής μας δύναμης, μας προτείνουν ένα μισθό 30% χαμηλότερο από αυτόν που προέβλεπε η σύμβαση που είχαμε πριν 14 χρόνια».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι στον κλάδο των Ιατρικών Επισκεπτών το 70% έχασαν τη δουλειά τους. Και καταλήγει: «Η κερδοφορία που καταγράφεται στους ισολογισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών δείχνει την ανάπτυξη και την οικονομική ευρωστία του κλάδου. Η άρνησή τους να υπογράψουν μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να μην καθηλώνει συνολικά τους μισθούς των εργαζομένων στο κατώτατο επίπεδο, δείχνει ότι η μόνη βιωσιμότητα που απειλείται είναι αυτή των υπαλλήλων τους».