Ελεύθερος να εστιάσεις. Ένα σύστημα παραγωγικότητας για να πετύχετε περισσότερα κάνοντας λιγότερα.

Γράφει ο Michael R. Virardi, Speaker, Trainer, Author, MRV Simple Techniques Limited

Όταν παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, που πραγματεύεται την παραγωγικότητα, αναμένεις να σε παροτρύνει να αυξήσεις τις διάφορες δράσεις σου και να αφοσιωθείς σε αυτές με περισσότερη όρεξη. Παραδόξως, το πρώτο πράγμα που εισηγείται το εν λόγω βιβλίο είναι να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να συλλογιστείς πώς περνάς τον χρόνο σου και γενικότερα τη ζωή σου. Παροτρύνει τους αναγνώστες του να επικεντρώνονται στα πιο σημαντικά για αυτούς θέματα, έτσι ώστε να μπορέσουν να είναι αποδοτικοί / αποτελεσματικοί.

Η ταυτόχρονη ενασχόληση με πληθώρα θεμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη ενέργειας και την έλλειψη της απαραίτητης προσοχής και σημασίας εκεί που πρέπει. Ένας πλούτος πληροφοριών δημιουργεί μια φτώχεια προσοχής. Η εστίαση – επικέντρωση σε ένα θέμα είναι μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες στον χώρο της εργασίας. Στο βιβλίο τονίζεται, επίσης, ότι παραγωγικότητα δεν σημαίνει να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά να φέρνεις σε πέρας τα σωστά πράγματα, ξεκινώντας την ημέρα σου με ηρεμία και τελειώνοντας με ικανοποίηση.
Η χρυσή τομή, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι να εστιάζουμε σε ότι είμαστε παθιασμένοι (passion) και, παράλληλα, ικανοί (proficiency). Συγκεκριμένα, μας ενθαρρύνει να εργαζόμαστε στη ζώνη επιθυμίας μας (desired zone) στο 80% του χρόνου μας, προκειμένου να εστιάζουμε σε θέματα που προωθούν την επιχείρησή μας αντί απλώς να την συντηρούν.

Η εστίαση στα σωστά πράγματα, και όχι σε όλα, μας δίνει την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου που μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η ελευθερία του να είσαι δημιουργικός και έτσι να μπορείς να σκέφτεσαι τρόπους για να γίνεις καλύτερος. Επιπρόσθετα, θα σου δοθεί η ελευθερία να είσαι παρών στη στιγμή, έτσι ώστε να μην αποσπάτε η προσοχή σου από τυχόν άλλα γεγονότα και θα σου δώσει, ακόμη, την ελευθερία να είσαι αυθόρμητος στις επιλογές και στις αποφάσεις σου, προκειμένου να μπορείς να δώσεις την προσοχή σου σε απρόσμενα πράγματα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μου έχει δώσει τη δυνατότητα να επαναξιολογήσω τη ζωή μου και τον τρόπο με τον οποίο εργάζομαι. Σίγουρα με έχει βοηθήσει θετικά και γι’ αυτό το συστήνω ανεπιφύλαχτα.