Ένα Σάββατο πρωί είμαι σε γνωστό βιβλιοπωλείο και ψάχνω κάποια βιβλία επαγγελματικού περιεχομένου. O τίτλος ενός βιβλίου με τραβάει να το βγάλω από τη θέση του. Το ανοίγω «εάν διαβάζεις αυτή τη σελίδα, υπάρχει πιθανότατα κάποιος στη δουλειά του οποίου η συμπεριφορά σε οδηγεί στην τρέλα».
Αυτή είναι η πρώτη πρόταση στον πρόλογο του βιβλίου “Working with You Is Killing Me”. Και συνεχίζει με το ίδιο ενδιαφέρον «θα έχεις πιθανόν φανταστεί πόσο υπέροχη θα ήταν η ζωή εάν μπορούσες να εξολοθρεύσεις αυτόν τον εργασιακό μπελά. Ονειρεύεσαι εκείνη την ημέρα όπου όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς απρόοπτα και χωρίς κάποιος να εισβάλει στο χώρο σου. Συνέχιζε να ονειρεύεσαι.» Πώς να αντισταθείς και να μην αγοράσεις αυτό το βιβλίο;
Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η σημαντική τέχνη της «απαγκίστρωσης». Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να αρχίσεις να επανακτάς τον έλεγχο του εαυτού σου αρχικά και μετά της όλης κατάστασης. Στο δεύτερο κεφάλαιο καλύπτεται το θέμα των «εργασιακών ορίων». Όλοι μας βάζουμε όρια, αλλά σχεδόν όλα από αυτά με κάποιο τρόπο παραβιάζονται. Αυτό το κεφάλαιο εξηγεί πώς μπορείς να γίνεις πετυχημένος «συνοριοφύλακας». Τα τρίτο κεφάλαιο σε βοηθάει να καταλάβεις αν στη δουλειά υποσυνείδητα παίζεις κάποιο ρόλο – όπως «τον ήρωα», «το διαχειριστή», «τον επαναστάτη», «το μάρτυρα», το «διασκεδαστή», τον «ειρηνοποιό» και τέλος τον «αόρατο» – ο οποίος σε εμποδίζει από το να πετύχεις τους στόχους σου.
Η έννοια της «μοιραίας έλξης» αναλύεται στο τέταρτο κεφάλαιο, και δεν εννοεί αυτό που σκέφτεσαι!!! Μιλάει για αυτές τις εργασιακές σχέσεις – τοξικοί δεσμοί – και τα εφτά στάδιά τους, που ενώ ξεκίνησαν με πολύ κέφι και μεγάλες προοπτικές, έχουν μετατραπεί σε κουραστικές και βαρετές και όσο και να προσπαθείς δεν μπορείς να τις σώσεις. Σου θυμίζει κάτι αυτό; Την απάντηση στο πώς να διαχειρίζεσαι τον προϊστάμενό σου, προσπαθεί να σου δώσει το πέμπτο κεφάλαιο. Το έκτο αναφέρεται στους πιο προκλητικούς τύπους προϊσταμένων, ενώ το έβδομο βλέπει τα πράγματα από την πλευρά του προϊσταμένου. Τέλος το ένατο κεφάλαιο σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις πιο είναι το καλύτερο περιβάλλον για εσένα.
Το καλύτερο; Πέρα του γεγονότος ότι το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό λόγο, χρησιμοποιεί πολλά παραδείγματα – πάρα πολλά όμως, και έχει ακόμα περισσότερα τεστ και ερωτηματολόγια, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Και είναι τόσο απλά, σαν να απαντάς ερωτηματολόγιο για το αν «πιστεύεις ότι είσαι φιλόδοξος άνθρωπος» στο αγαπημένο σου περιοδικό. Δίνει βήμα προς βήμα οδηγίες τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις για να πετύχεις το στόχο σου. Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου υπάρχει περιεκτική περίληψη. Δεν είναι απλά ένα θεωρητικό κείμενο είναι ένα πραγματικά πρακτικό εργαλείο.
Πέρα λοιπόν από τον «πιασάρικο» τίτλο του, το βιβλίο αυτό, σας τραβάει να το διαβάσετε στο σύνολό του και δε θα είναι από αυτά τα οποία θα βάλετε στη βιβλιοθήκη σας για κάποια άλλη στιγμή. Το βιβλίο το έχουν γράψει δύο απόφοιτες του Harvard, η Katherine Crowley, ψυχοθεραπεύτρια, και η αναγνωρισμένη ειδικός μικρών επιχειρήσεων Kathi Elster, οι οποίες έχουν πολλές φορές αναλάβει να επιλύσουν προβλήματα σε επιχειρήσεις διδάσκοντας την τέχνη της επίτευξης των εργασιακών στόχων μέσα από ψυχολογικές προκλήσεις κατά τη συνεργασία με άλλους. Εσύ όμως να το διαβάσετε και για έναν ακόμα λόγο… αυτόν που μόνο εσύ ξέρετε.
Katherine Crowley & Kathi Elster Warner Business Books, First edition: March 2007, σελ. 232