Στο πάνελ «Big Data & the Future of Digital Health:

A Holistic View», στο θεματικό πυλώνα Υγείας του Delphi Economic Forum IX, συμμετείχε, την Παρασκευή 12 Απριλίου, ο Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ. ΕΞ.Υ.Π.Π. και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, με συνομιλητές τους Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό Υγείας, Νίκη Τσούμα, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ και Γιάννη Τούντα, Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Λαμπρινός τοποθέτησε τη διάσταση της Υγείας, όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά συνολικά σε όλο τον πληθυσμό, με την έννοια της πρόληψης. Όπως συζητήθηκε εκτενώς στα περισσότερα panels για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και μιλώντας για Big Data και την ικανότητα δευτερογενούς επεξεργασίας, ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνύονται είναι τα σημεία συλλογής δεδομένων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Γιώργος Λαμπρινός επεσήμανε τη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν ανώνυμα ιατρικά δεδομένα εργαζομένων, τα οποία ήδη υπάρχουν, αλλά σε έντυπη μορφή, «σε ντουλάπια» όπως χαρακτηριστικά είπε, γεγονός που τα καθιστά σήμερα μη ικανά προς αξιοποίηση.

Με τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της υφιστάμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και με την υψηλή τεχνογνωσία της ΗΔΙΚΑ μπορούμε να στραφούμε προς τον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας Εργαζομένου και μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να συλλέξουμε πρωτογενή δεδομένα κι εν συνεχεία να διευκολυνθεί η δευτερογενής επεξεργασία τους τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υπερθεματίζοντας, ο Γ. Τούντας, ανέφερε ότι τα δεδομένα προαγωγής υγείας είναι κεντρικής σημασίας για τον πληθυσμό και τα νέα εργαλεία μπορούν να ενσωματώνουν αυτά τα δεδομένα πρόληψης, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Όπως επεσήμανε ο Γ. Λαμπρινός, κρίνεται επιτακτική η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής δομής, που θα υποστηρίζει το προφίλ υγείας των εργαζομένων, εστιάζοντας στην πρόληψη και προαγωγή υγείας σε συνδυασμό με την ψηφιακή καταγραφή, κάτι που θα απαιτούσε τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας. Άλλωστε, η τεχνολογία επιτρέπει την προέκταση του ήδη υλοποιηθέντος Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Τσούμα στο πάνελ, «ο φάκελος εργαζομένων αποτελεί ένα υποσύνολο δεδομένων που πρέπει να ενσωματωθούν στον ΑΗΦΥ». Επομένως, – θεσμικού πλαισίου επιτρέποντος – η απαραίτητη τροποποίηση για την καταγραφή των δεδομένων εργαζομένων θα ήταν τεχνολογικά εφικτή.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ. ΕΞ.Υ.Π.Π. και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης της κουλτούρας του συνολικού πληθυσμού, ώστε να αρθεί η επιφυλακτικότητα σε σχέση με τη διαχείριση αυτών των δεδομένων υγείας.