Τη θεσμοθέτηση του νέου Κατώτατου Μισθού στα μέσα του 2016 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης, μία εξέλιξη που θα μεταβάλει το τοπίο στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί ή προωθούνται στο Ασφαλιστικό σύστημα και στο καθεστώς των εργασιακών ζητημάτων, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ στη χώρα.

Παράλληλα επισήμανε ότι η μείωση κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με πιθανότητα και περαιτέρω μείωσης 1%, μπορεί να φέρει περισσότερα οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, με προϋπόθεση να τηρηθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα από το νέο πλαίσιο. Τόνισε επίσης ότι η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης και των νέων εφαρμογών πληροφορικής θα οδηγήσουν σύντομα σε θεαματικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, διευκολύνοντας σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος εστίασε στη σημασία του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερή άνοδό του.