Η διεύθυνση της γαλλικής κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει 5.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως στο πλαίσιο των σχεδίων της για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους κατά 1,25 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2013.

 Η Alcatel έκανε την ανακοίνωση αυτή δίνοντας στην δημοσιότητα τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο, στα οποία καταγράφονται συνολικές ζημίες 254 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μειώθηκε 7,1% σε ετήσια βάση στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα έσοδα εκμεταλλεύσεως από τα 87 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο εμφάνισαν ζημία 31 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Alcatel, Μπεν Βερβάγιεν, υποστήριξε ότι η εποχή «απαιτεί σθεναρές ενέργειες», περιλαμβανομένης «της συρρίκνωσης της υπαλληλικής μας βάσης και της κατάργησης ορισμένων μη κερδοφόρων συμβάσεων».

Ο Μπ. Βερβάγιεν προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα λειτουργικά κόστη της Alcatel ώστε η επιχείρηση να βρεθεί σε καλύτερη θέση έναντι βασικών ανταγωνιστριών της όπως η κινεζική Huawei Technologies και η σουηδική Ericsson. Το 2011, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε για 14ο συνεχή μήνα και στο τέλος του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2,946 εκατομμύρια (ποσοστό 7,8%), βεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 23.700 τον Ιούνιο (ποσοστό 0,8%), βεβαίωσε η ίδια πηγή. Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που συνυπολογιστούν οι μερικώς απασχολούμενοι, τότε προκύπτουν 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι που διεκδικούν μια μόνιμη απασχόληση -υψηλό 13ετίας.