Καθώς τα νέα εργαλεία έχουν δημιουργήσει μια «φρενίτιδα» στον δημόσιο διάλογο, είναι χρήσιμο οι επιχειρήσεις να καταλάβουν το πως επηρεάζονται και να προετοιμαστούν για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασιακή τους καθημερινότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει για τα καλά πλέον στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως στον δημόσιο διάλογο επικρατεί μία «φρενίτιδα» σχετικά με τα νέα AI εργαλεία και τις καινούργιες δυνατότητες που αυτά παρέχουν, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η AI θα δώσει ώθηση για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Για παράδειγμα, μόλις σε 5 μέρες από την κυκλοφορία της, η πλατφόρμα ChatGPT συγκέντρωσε πάνω από 1.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Παράλληλα, κάθε μέρα γίνονται διαθέσιμα στην αγορά όλο και περισσότερα chatbots, ενώ η αγορά της Generative AI διογκώνεται συνεχώς.

Όπως, λοιπόν, είναι απολύτως λογικό, η καινοτομία της Generative AI, σε συνδυασμό με τη «φρενίτιδα» που έχει δημιουργηθεί, αλλά και τις πιθανές νομικές συνέπειες, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τα τμήματα HR, τα οποία είναι πιθανό να αισθάνονται ακόμα και «τρομοκρατημένα». Και αυτό διότι, παρότι υπάρχουν ακόμα πολλά «αφώτιστα» σημεία, οι εργαζόμενοι -όπως πάντα- χρειάζονται καθοδήγηση, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι οι δεξιότητές τους, καθώς και οι θέσεις εργασίας τους, εξακολουθούν να έχουν σημασία. Ως εκ τούτου, οι ηγέτες των εταιρειών οφείλουν να προχωρήσουν μπροστά, κάνοντας αυτό που κάνουν πάντα: το καλύτερο που μπορούν.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ενσωμάτωση της ΑΙ στην εργασιακή πραγματικότητα δεν είναι μία απλή υπόθεση, εξού και τα τμήματα HR οφείλουν να είναι σαφή απέναντι στους εργαζόμενους. Είναι σκόπιμο, δηλαδή, να παραδεχτούν ότι η κατάσταση αυτή είναι καινούργια και για αυτά και πώς είναι λογικό να υπάρξει κάποια «αναταραχή» στην αρχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν τα smartphones. Πόσο δύσκολος φάνταζε ο χειρισμός τους στην αρχή της κυκλοφορίας τους και πόσο «παιχνιδάκι» είναι τώρα, μετά από μία σχετική τριβή;

Επιπρόσθετα, αν η τεχνητή νοημοσύνη επικοινωνηθεί ως ένα εργαλείο ή ως βοηθός, είναι περισσότερο πιθανό να καθησυχαστούν οι φόβοι των εργαζομένων σχετικά με την απώλεια της θέσης τους. Το σημαντικότερο, όμως, σημείο που πρέπει να τονιστεί σχετικά με την τεχνολογία AI είναι πώς μπορεί ήδη να επηρεάζει τον τρόπο εργασίας των ατόμων. Αυτό συμβαίνει διότι πολλά από τα generative AI εργαλεία ήταν εξ αρχής διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να τα έχουν ήδη ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της πλατφόρμας TalentLMS, οι εργαζόμενοι, όχι μόνο είναι εξοικειωμένοι με το ChatGPT, αλλά το χρησιμοποιούν και στη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, από το δείγμα των 1.000 ερωτηθέντων, το 70% έχει ήδη αξιοποιήσει το ChatGPT στην εργασία του, αν και μόλις το 14% εξήγησε ότι έχει παρακολουθήσει κάποιου είδους εκπαίδευση σχετικά με την generative AI. Επιπλέον, το 61% όσων χρησιμοποίησαν το ChatGPT, σημείωσε ότι βελτιώθηκε η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου και το 57% υπογράμμισε ότι αυξήθηκε η παραγωγικότητά του.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η έρευνα της Aberdeen Strategy & Research, σε δείγμα 642 εργαζόμενων, η οποία εξέτασε το πώς τα άτομα θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή από το 2023 και μετά. Βάσει, λοιπόν, της εν λόγω έρευνας, το 59% έχει δοκιμάσει κάποιο εργαλείο με generative ΑΙ, ενώ ένα 56% έχει χρησιμοποιήσει κάποιο ΑΙ Chatbot έστω και για μία φορά. Επίσης, το 64% που έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον εργαλεία, όπως το AI, υποστήριξε ότι έτσι βρίσκει πολλές απαντήσεις πιο γρήγορα, με ένα 49% να εξηγεί ότι τα chatbots είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήματα που κανονικά θα απαντούσε κάποιος τρίτος και ένα 41% να τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη το έχει ήδη βοηθήσει στη συγγραφή κάποιου κειμένου.

Εντούτοις, παρότι οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν οι αλλαγές που θα φέρει η ΑΙ θα είναι θετικές ή αρνητικές (το 41% είναι αισιόδοξο, το 39% ανησυχεί και το 19% δεν είναι σίγουρο), το 67% πιστεύει ότι η ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης θα μεταβάλει σημαντικά το κοινωνικό γίγνεσθαι με απρόβλεπτους τρόπους. Ταυτόχρονα, το 60% θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει κάποια καθήκοντα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εστίαση σε περισσότερο στρατηγικές πρωτοβουλίες, με ένα 54% να δηλώνει ότι η AI θα έχει γενικώς θετικό αντίκτυπο στη ροή της εργασίας. Από την άλλη πλευρά, ένα 57% είναι πεπεισμένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εγείρει σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και το 53% ανησυχεί ότι η AI θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

Τέλος, η έρευνα της Aberdeen Strategy & Research εξέτασε και το πώς οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το μέλλον του διαδικτύου. Έτσι, το 48% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ανάπτυξη ανεπτυγμένης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο ήταν και η δημιουργία του ίντερνετ, με το εν λόγω ποσοστό να είναι υψηλότερο για αυτούς που αξιοποιούν συστηματικά την generative AI (74%) και τα νεότερα ηλικιακά άτομα (62%).

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
H τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί κάποια «θεϊκή», τέλεια και αλάνθαστη λύση. Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει λάθη, ενώ πολλές φορές μπορεί να υποβόσκουν ορισμένες προκαταλήψεις, οι οποίες να σχετίζονται με τη βάση δεδομένων, πάνω στην οποία δομείται το AI. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα τμήματα HR οφείλουν να αγνοήσουν ή να απαγορεύσουν τέτοιου είδους τεχνολογίες. Είναι, όμως, αναγκαίο να προχωρήσουν με την απαραίτητη προσοχή και έναν συγκρατημένο ενθουσιασμό. Συνεπώς, προκειμένου οι οργανισμοί να καταφέρουν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά τους, θα ήταν σκόπιμο να:

  • Αναπτύξουν διεπιστημονικές ομάδες καινοτομίας, οι οποίες να αποτελούνται από ανθρώπινο δυναμικό, τόσο από το νομικό όσο και από το HR τμήμα.
  • Επανεξετάζουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Ελέγχουν τι μετράται πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και σε συνεχή βάση.
  • Επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους στην πρόσβαση στα δεδομένα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Είναι φανερό ότι η AI ήρθε για να μείνει και θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα εργάζονται και αλληλοεπιδρούν. Από την πλευρά τους, οι οργανισμοί και ειδικότερα τα τμήματα HR, οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά το πώς επηρεάζεται η εργασιακή τους πραγματικότητα, να παραδεχτούν ότι, προς ώρας, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κάτι καινούργιο και για τους ίδιους και να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κατανοήσουν την πραγματική χρησιμότητα και βοήθεια που φέρει η AI.

Πηγές:
«How to Manage Generative AI and ChatGPT in the Workplace», Christina Folz, SHRM digital article, 10 Απριλίου 2023,
«How ChatGPT and Generative AI Will Alter the Future of Work», Peter Tsai, Aberdeen Strategy & Research digital article, 28 Μαρτίου 2023