Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ARD προανήγγειλε την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει την είσοδο και εγκατάσταση ξένου εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Η δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνει τη μείωση του απαιτούμενου εισοδήματος που πρέπει να δηλώνει κάποιος για να δικαιούται μόνιμη εγκατάσταση στη Γερμανία (από 66.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ ετησίως) και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να κατατεθεί αργότερα το σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού, ο νέος νόμος θα προβλέπει επίσης την κατάργηση μιας διάταξης που περιορίζει την πλήρωση θέσεων εργασίας από μη γηγενείς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να προσληφθεί εργαζόμενος από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να έχει αποδειχθεί αδυναμία πλήρωσης της θέσης από γερμανό ή κοινοτικό (ΕΕ) υπήκοο. Η ομοσπονδία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Bitkom έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την μη προκήρυξη θέσεων προγραμματιστών υπολογιστών καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της υπάρχουν 29.000 κενές θέσεις εργασίας στις εταιρείες του κλάδου.

Την περασμένη χρονιά το κέντρο οικονομικών ερευνών IW υπολόγισε ότι το κόστος από τη μη πλήρωση θέσεων εργασίας για τη γερμανική οικονομία ανέρχεται ετησίως στα 15 δισ. ευρώ. Εκτιμά επίσης ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι ελλείψεις μόνο σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό θα φθάσουν τις 250.000 το 2020.

Πηγή: www.tovima.gr