Ιστορικά χαμηλό ρεκόρ ανεργίας καταγράφει η Γερμανία, με το ποσοστό των ανθρώπων που δεν βρίσκει εργασία να έχει πέσει στο 6,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 22.000 άτομα σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο αριθμός των ανέργων θα μειωνόταν κατά 10.000 άτομα και πως το ποσοστό της ανεργίας θα παρέμενε στο 6,9%.Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την επανένωση της Γερμανίας.

Στον αντίποδα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 4,42 εκατομμύρια, εκτινάσσοντας το ποσοστό της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων. Σύμφωνα με Γερμανούς οικονομικούς αναλυτές, η καθοδική τάση στα ποσοστά της ανεργίας που σημειώνεται στη χώρα οφείλεται κυρίως στην προσαρμοστικότητα που έδειξαν βασικοί βιομηχανικοί κλάδοι στη μείωση της ζήτησης στις αγορές της Ευρωζώνης.

Όπως εξηγούν, παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων και τις προβλέψεις για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας το 2012, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και άλλοι κλάδοι που στηρίζονται στις εξαγωγές κατάφεραν να στραφούν χωρίς καθυστέρηση σε άλλες αγορές, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις εργασίας.