Τα προγράμματα εκπαίδευσης των εταιρειών αναβαθμίζονται θεαματικά αφού με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θα διαθέτουν πλέον και κρατική αναγνώριση.
Από το ερχόμενο φθινόπωρο οι εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προσφέρουν τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους από το κράτος. Μετά από απόφαση της βρετανικής Υπηρεσίας Προσόντων και Διπλωμάτων η αλυσίδα φάστ φουντ McDonalds, η εταιρεία οικονομικών πτήσεων Flybe Ltd και η εταιρεία υποδομών σιδηροδρόμων Network Rail Ltd είναι οι τρεις πρώτες επιχειρήσεις που πήραν άδεια όχι μόνο για να προσφέρουν μαθήματα στους εργαζομένους τους αλλά και για να διοργανώνουν εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος A-level, το οποίο στη Βρετανία είναι απαραίτητο για να προχωρήσει κάποιος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η εταιρεία McDonalds ανακοίνωσε ότι σε πρώτο στάδιο τα μαθήματα που θα προσφέρει στους εργαζομένους θα περιστρέφονται γύρω από το μανατζάρισμα των εστιατορίων της και θα παρέχουν γνώσεις σχετικά με το μάρκετινγκ, την εξυπηρέτηση πελατών, την υγιεινή αλλά και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Η σιδηροδρομική εταιρεία Νetwork Rail θα εκπαιδεύει μηχανικούς και η Flybe θα οργανώνει προγράμματα μηχανικών αεροσκαφών και εκπαίδευσης αεροσυνοδών. Δίνοντας τη θέση της κυβέρνησης ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Τίτλων δήλωσε πως «η καθιέρωση του νέου προγράμματος αποτελεί επίσημη αναγνώριση της δέσμευσης των εργοδοτών να εκπαιδεύουν το προσωπικό που απασχολούν».
Σύμφωνα με έρευνα της PwC σε συνεργασία με το Oxford Said Business School για τις τάσεις αναφορικά με το μέλλον της εργασίας και το είδος των επιχειρηματικών κόσμων που θα επικρατήσουν έως το 2020, οι κόσμοι αυτοί θα χωρίζονται σε μπλε, πράσινο και πορτοκαλί. Στον Μπλε κόσμο, ο οποίος θεωρείται ο ιδανικός, οι εταιρείες θα μεγαλώνουν διαρκώς με αποτέλεσμα να αντικαταστήσουν πολλές λειτουργίες του κράτους. Οι άνθρωποι που ζουν στο μπλε κόσμο θα αναζητούν εργασία σε μεγάλες εταιρείες, ο εργαζόμενος θα μπορεί να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα την καριέρα του, οι αμοιβές θα συνδέονται με την παραγωγικότητα, ενώ οι εταιρείες θα διαθέτουν ισχυρή εταιρική κουλτούρα και θα παρέχουν διά βίου εξειδικευμένη εκπαίδευση. Ο κόσμος αυτός φαίνεται να ξετυλίγεται μπροστά μας.
Πανεπιστήμιο Χάμπουργκερ
Ο εκπρόσωπος της McDonalds απαντώντας στην κριτική και σε κατηγορίες ότι η αναγνώριση τέτοιων διπλωμάτων υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης υποστήριξε ότι το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα θα πληροί τα ίδια αυστηρά κριτήρια με τα παραδοσιακά προγράμματα. «Η αδειοδότηση είναι μια φυσική εξέλιξη των γνώσεων που ήδη προσφέρει η εταιρεία. Οι υπάλληλοι μας λένε ότι θέλουν μία ευκαιρία για μια πιο οργανωμένη και πιστοποιημένη γνώση». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το “Πανεπιστήμιο Χάμπουργκερ” της McDonalds λειτουργεί από το 1961.
Το βρετανικό κράτος εκχωρεί, λοιπόν, στις επιχειρήσεις το δικαίωμα της χορήγησης εθνικά αναγνωρισμένων διπλωμάτων. Αποδέχεται επί της ουσίας με αυτή την κίνηση την αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μία βασική του αποστολή αναφορικά με την εκπαίδευση των πολιτών και επιθυμεί να μην υπάρχει πλέον διαχωρισμός μεταξύ των εθνικά αναγνωρισμένων διπλωμάτων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων. Κατά πόσο βέβαια οι πτυχιούχοι των προγραμμάτων των επιχειρήσεων θα γίνονται δεκτοί από ανώτατα ιδρύματα εξαρτάται από τα ίδια τα πανεπιστήμια και την αρχή που κρίνει τις εισαγωγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής 4 από τα 10 πιο γνωστά πανεπιστήμια ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τους συγκεκριμένους αποφοίτους.
Επιπλέον αυτό που είναι κρίσιμο και μένει να απαντηθεί αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων είναι το αντίκρισμα των συγκεκριμένων πτυχίων στην αγορά εργασίας. Εάν, δηλαδή, πέρα από τις ίδιες τις εταιρείες που τα προσφέρουν και άλλες θα είναι πρόθυμες να αναγνωρίσουν την αξία τους.
Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους οι οποίοι συνηθίζουν να δυσανασχετούν για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια δεν εξοπλίζουν τους νέους εργαζομένους με εφόδια που εκείνοι κρίνουν απαραίτητα προκειμένου να ανταποκριθούν στον πραγματικό κόσμο της εργασίας θα μπορούν πλέον να τους φέρνουν στα μέτρα τους, με ό,τι αυτό, θετικά και αρνητικά, συνεπάγεται.