«Η αγορά εργασίας και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν σοβαρό στελεχιακό δυναμικό από τη νέα γενιά, η οποία σπούδασε στο εξωτερικό, καθώς οι ξένες επιχειρήσεις εντόπισαν και προσέλκυσαν Έλληνες φοιτητές. Δυστυχώς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σπουδαία μυαλά ξεκίνησαν τον επαγγελματικό τους βίο εκτός της χώρας μας και ενίσχυσαν εταιρείες στο εξωτερικό».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Γιάννης Μασούτης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο διαμορφώνει νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ και προβλέπει την ίδρυση ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ εκτιμά ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημαντικό μέρος τους στελεχιακού δυναμικού θα παραμείνει στην Ελλάδα. Παράλληλα σε επίπεδο επενδύσεων αναμένει να υπάρξουν σοβαρές επιχειρηματικές δραστηριότητες με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα – τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον – και, ταυτόχρονα, η χώρα θα προσελκύσει μέσα στην επόμενη δεκαετία φοιτητές από το εξωτερικό.

Και ο Γιάννης Μασούτης καταλήγει: «Η ΚΕΕΕ δηλώνει θετικά διακείμενη στο νέο θεσμικό πλαίσιο και αναμένει, με την ψήφισή του, η Ελλάδα να προσελκύσει ένα μέρος της υπερχειλίζουσας παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές και να διακόψει τη φυγή σπουδαίων ελληνικών μυαλών, τα οποία επί σειρά ετών δε δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις μας».