Την πόρτα της εξόδου για χιλιάδες εργαζόμενους, από το Δημόσιο, «άνοιξε», πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου από το βήμα του Economist, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να γίνει αυτό σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που κλείνουν ή συγχωνεύονται, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Πάντως διευκρίνισε πως αυτό δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε παράλληλα πως το σύστημα με τις μετατάξεις δεν αποδίδει.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου είπε πως τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 150.000 άτομα και αυτό θα συμβεί με τους εξής τρόπους:

  • Μείωση στο ελάχιστο των προσλήψεων στο Δημόσιο.
  • Θα ελαχιστοποιηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Προσπάθεια για κύμα εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων.
  • Θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα για εταιρείες που συγχωνεύονται και για ΔΕΚΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αν και στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κράτησε χαμηλούς τόνους στο θέμα των απολύσεων. Εντούτοις, και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε -εκτός Βουλής- ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων απαιτείται να υπάρξει και άλλη μείωση του κράτους. Αυτό θα γίνει σημείωσε μέσω κρίσεων του ΑΣΕΠ.