Με κόκκινο χαλί, στρωμένο ειδικά για την περίσταση υποδέχθηκε το Βουκουρέστι στο «Παλάτι του Λαού» τους συμμετέχοντες του Global Management Challenge. Επισημότητα και πολύ κέφι συνόδεψε την επιβράβευση της νικήτριας ομάδας του Μακάο στον 28ο τελικό του διεθνούς διαγωνισμού επιχειρηματικής στρατηγικής.

Συνολικά, 25 ομάδες από αντίστοιχες χώρες συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι για την ημιτελική φάση απ’ όπου αναδείχθηκαν οι 8 καλύτερες ομάδες. Στον τελικό αναμετρήθηκαν ομάδες από τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Κίνα, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Αγγλία.
Το Global Management Challenge διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική τοποθεσία, με διαφορετικούς συμμετέχοντες, με κοινό, όμως, στόχο την ανάδειξη των ικανότερων virtual managers!

Είναι ενθαρρυντική η αναγνώριση του Global Management Challenge από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση του διαγωνισμού αναγνωρίζοντας την άξια της συνεχούς εκπαίδευσης και της συμβολής του διαγωνισμού στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Επίσημοι χορηγοί είναι οι εταιρείες AstraZeneca, COSMOTE και η SΟΝΥ.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Βουκουρέστι για πρώτη φορά μια μικτή ομάδα φοιτητών και στελεχών της PricewaterhouseCoopers η ομάδα PWC- Havoc. Συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες με ομάδες φοιτητών και στελεχών επιχειρήσεων. Στις πρώτες θέσεις, φέτος, διακρίθηκαν οι ομάδες της Ασίας (Κίνα, Μακάο, Χονγκ Κονγκ). Στελέχη της PricewaterhouseCoopers που συμμετείχαν στην ομάδα της Πορτογαλίας δήλωσαν ότι ο φετινός διαγωνισμός ήταν πολύ απαιτητικός και οι άλλες ομάδες πολύ ανταγωνιστικές. Μετά από 28 έτη συνεχούς παρουσίας, το κύρος του θεσμού είναι εμφανές και από τη στήριξη των χορηγών.

Χορηγός στη Ρουμανία, η Romanian National Bank (Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας) φιλοξένησε τη διεξαγωγή του ημιτελικού, ενώ ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο Romanian Banking Institute. Η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή βράβευσε φέτος ως « Διεθνή Χορηγό της Χρονιάς» την εταιρεία PPR, μητρική εταιρεία της FNAC και της La Redoute, υποστηρικτές του διαγωνισμού και στην Ελλάδα. Η PPR είναι χορηγός του Global Management Challenge στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το θεσμό
Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2005 και ως σήμερα έχουν συμμετάσχει 576 ομάδες και περισσότερες από 50 επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ομάδων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια και σχολές συμμετέχουν. Σήμερα το Global Management Challenge έχει ένθερμους υποστηρικτές από το χώρο των Πανεπιστημίων, των φοιτητών και των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη συμμετοχή από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς οι φοιτητές έχουν έγκαιρη ενημέρωση για τον διαγωνισμό. Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Γρηγόρης Πραστάκος είχε φέτος τη χαρά να συγχαρεί και ομάδες του ΟΠΑ για τη διάκρισή τους στον Τελικό Ελλάδας.

Φέτος, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ομάδες Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η AstraZeneca χορήγησε ομάδες από την Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή ομάδων από Πανεπιστήμια από τη Μακεδονία, την Πάτρα, την Κρήτη και τα Ιωάννινα.

Τρία χρόνια ελληνικής εμπειρίας και είναι ήδη εμφανή τα πρώτα συμπεράσματα:

  • οι φοιτητές διψούν για πρακτική εμπειρία και εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που τους παρέχουν τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα
  • επιχειρήσεις και στελέχηαναζητούν νέες, φρέσκες ιδέες για τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών τους με σύγχρονο, βιωματικό τρόπο
  • είναι πολύ λίγες οι ευκαιρίες για συνάντηση των επιχειρήσεων με τους φοιτητές που αποζητούν πρακτική, εξάσκηση, εμπειρία και γεύση από την σύγχρονη επιχειρηματική αγορά.

Οφέλη για κάθε πλευρά
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ο διαγωνισμός είναι μια ευκαιρία για τους φοιτητές να αναδειχθούν και για τους υπεύθυνους Ανθρώπινου Δυναμικού να επιλέξουν τα αυριανά στελέχη τους ανάμεσα στους νέους που έλαβαν μέρος, δοκιμάστηκαν και αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρόκληση. Η ίδια πρακτική παρατηρείται ήδη με επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις χτίζουν την εικόνα τους ως “employers of choice”.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για τη συμμετοχή τόσο ομάδων στελεχών, όσο και φοιτητών, ενώ φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν και μικτές ομάδες φοιτητών και στελεχών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να πάρουν πολλές αποφάσεις, σχετικές με τη διοίκηση της δικής τους εικονικής επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της αγοράς που δημιουργείται στο Internet, οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται και η επιχείρηση με την υψηλότερη τιμή μετοχής ανακηρύσσεται νικήτρια ομάδα.

Ο νέος διαγωνισμός ξεκινά τον Νοέμβριο 2008. Για περισσότερες πληροφορίες: www.globalmanager.grwww.worldgmc.com, τηλ 210 8071205.


Η Virginie Lanier, HR Sourcing Manager of PPR International παίρνοντας το λόγο τόνισε: «…είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τους φοιτητές να ανακαλύψουν το σύνθετο κόσμο των επιχειρήσεων. Εδώ, δοκιμάζουν τις γνώσεις τους στα οικονομικά, την παραγωγή, τη διαχείριση, το ανθρώπινο δυναμικό, το μάρκετινγκ… Είναι, όμως, και μια ευκαιρία να δράσουν σαν ομάδα και να αντιμετωπίσουν ομάδες από άλλες ειδικότητες, άλλες χώρες και άλλες νοοτροπίες».

Διεθνής τελικός GMC 07 σε αριθμούς
Συμμετείχαν 26 χώρες
7 ομάδες είναι ομάδες στελεχών επιχειρήσεων,
4 ομάδες είναι μικτές (δηλαδή αποτελούνται από φοιτητές και στελέχη, όπως και η ομάδα PWC-HAVOC που εκπροσώπησε την Ελλάδα )
15 ομάδες είναι φοιτητικές.

Μέσος όρος ηλικίας
32 για τις ομάδες στελεχών
οι φοιτητές δεν ξεπερνούν τα 21 έτη.

«Η συμμετοχή της ομάδας μας στο Global Management Game έδωσε τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων. Από τη μια πλευρά έμπειρα στελέχη της PricewaterhouseCoopers, από την άλλη πλευρά μεταπτυχιακοί φοιτητές με πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο κόσμων είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά εποικοδομητικών συζητήσεων, διαλόγων, debates που με τη σειρά τους έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της εν λόγω συνεργασίας ήταν η φιλία και η συνεργασία που επιτεύχθηκε για τον κοινό στόχο που δεν ήταν άλλος από τη διάκριση.»
Οι νικητές Ελλάδας του GMC 07, ομάδα PWC- Havoc

«Ένας διαγωνισμός, μια ευκαιρία για εξάσκηση, ένα παιχνίδι στρατηγικής, ένα διάλειμμα από τα καθημερινά μας καθήκοντα. Όλα αυτά και κάποια ακόμη ίσως, ήταν το GMC για εμάς. Πήραμε κάποιες διοικητικές αποφάσεις και είδαμε τον αντίκτυπό τους σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα που συνυπήρχαν η ένταση και ο ενθουσιασμός, ασχοληθήκαμε με πράγματα που δεν ήταν του άμεσου αντικειμένου μας και, βλέποντας την επίδραση που είχαν στην πορεία της ‘εταιρείας μας’ καταφέραμε να δούμε τα πράγματα πιο σφαιρικά. Σίγουρα είναι μια θετική εμπειρία που θέλουμε να ξαναζήσουμε.»
Ομάδα στελεχών της AstraZeneca

Με τη συμμετοχή 3 ομάδων στην τελική φάση του διαγωνισμού GMC 07 η εταιρεία ΤΙΤΑΝ έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τη χρησιμότητα του διαγωνισμού για τα στελέχη της:
«Η συμμετοχή μας στον τελικό του GMC 2007 μας έδωσε τη δυνατότητα, μέσα από το κλίμα έντασης και ενθουσιασμού που δημιουργείται αναπόφευκτα σε τέτοιου είδους καταστάσεις, να εφαρμόσουμε την επαγγελματική μας εμπειρία στο προσαρμοσμένο επιχειρηματικό περιβάλλον του προσομοιωτή. Το αποτέλεσμα είναι θετικό γιατί οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτούνται είναι μοναδικές.»
Ομάδα στελεχών ΤΙΤΑΝ 1

Βικτώρια Μαχαιριανάκη, Γενική Διευθύντρια της SDG Hellas
Η Βικτώρια Μαχαιριανάκη, Γενική Διευθύντρια της SDG Hellas διοργανώνει το Global Management Challenge στην Ελληνική αγορά από το 2005. Είναι απόφοιτος του City University ’94, MA in Communication Policy Studies και του Deree College.

Η SDG Hellas, σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο της SDG, αναλαμβάνει επίσης τη διενέργεια του εκπαιδευτικού προγράμματος TOPAZ, ένα εξειδικευμένο business simulation το οποίο πραγματοποιείται tailor-made για εταιρείες.