Την 47η θέση σε ένα σύνολο 132 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Global Talent Competitiveness Index (GTCI) για το 2020, σημειώνοντας χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την φετινή έκθεση του GTCI, που πραγματοποιείται από το INSEAD σε συνεργασία με την Adecco Group και την Google, στη γεωγραφική περιφέρεια της Ευρώπης, η Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως χώρα Υψηλού Εισοδήματος, βρίσκεται στην 26η θέση από τα 38 κράτη που εξετάζονται, ενώ στην κατηγορία χωρών υψηλού εισοδήματος κατατάσσεται 42η, με τον βαθμό ανταγωνιστικότητας της, σε σχέση με την εύρεση ταλέντων, να είναι αναμενόμενος, δεδομένου του επιπέδου του εισοδήματος της χώρας.

Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Ελβετία και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη, με τις ευρωπαϊκές χώρες να εξακολουθούν να κυριαρχούν κρατώντας 17 από τις 25 καλύτερες θέσεις. Αντιθέτως, η Υεμένη έρχεται τελευταία, στην 132η θέση κάτω από αφρικανικές χώρες όπως η Αγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.

Ως προς τις πόλεις, αυτή με την υψηλότερη βαθμολογία στην προσέλκυση ταλέντων είναι η Νέα Υόρκη, με το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν τρεις πόλεις των ΗΠΑ, δύο από την Ευρώπη και δύο από την Ανατολική Ασία.

Τέλος, τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης αποδεικνύουν ότι οι δεξιότητες στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σπάνιες και άνισα κατανεμημένες τόσο ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κλάδους όσο και στις χώρες, με τους αναλυτές να διαπιστώνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο αλλάζει τη φύση της εργασίας, αλλά οδηγεί σε επαναξιολόγηση των πρακτικών στον χώρο εργασίας, των εταιρικών δομών και των οικοσυστημάτων καινοτομίας.