Σε νέο γύρο περικοπών του μισθολογικού κόστους σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και παράλληλα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός και εκτός συνόρων.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 36%) στην Ελλάδα ετοιμάζεται να μειώσει τους μισθούς ενώ δεν υπάρχει καμία που να σκοπεύει να προχωρήσει σε μισθολογικές αυξήσεις μέσα τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ταυτόχρονα, στις υπόλοιπες λεγόμενες χώρες των PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) σχεδόν καμία επιχείρηση δεν σχεδιάζει να αυξήσει στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά αντίθετα 15% από αυτές θα μειώσει τους μισθούς. Στον αντίποδα, μόλις 2% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σκοπεύουν να μειώσουν τους μισθούς κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το 17% σχεδιάζουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Πιο γενναιόδωροι είναι οι εργοδότες στη Βόρεια Αμερική αφού 85% των επιχειρήσεων έχουν στα σκαριά αυξήσεις μισθών ενώ στην Ε.Ε., ως σύνολο, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) θα αυξήσουν τους μισθούς, με το 10% εξ αυτών να προσφέρει αυξήσεις τουλάχιστον αντίστοιχες με το επίπεδο του πληθωρισμού.