Πιο δυσοίωνες και ανησυχητικές από κάθε άλλη χρονιά είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, διαπιστώνει ότι με τα χαράτσια και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων γύρισε πίσω στο 1978-1979, ενώ τα μεσαία εισοδήματα επέστρεψαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980. Η στατιστική ανεργία, στο τέλος του 2013, προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 28%-29%, ενώ η πραγματική (αν υπολογιστούν οι υποαπασχολούμενοι, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας κ.λπ.), θα ξεπεράσει το 34%, ποσοστό που μας γυρνάει πίσω στα επίπεδα του 1960.

Το χειρότερο είναι ότι η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020, βυθίζοντας σε τέλμα μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων, που θα μείνει στη νεότερη ιστορία ως η «χαμένη γενιά» των μνημονίων. Μια ακόμη τραγική διαπίστωση της έκθεσης, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, είναι ότι από το 2008 και μετά κατέρρευσε απότομα ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Δηλαδή, η Ελλάδα διαλύθηκε παραγωγικά και τεχνολογικά σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμα και αν υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη, να μην υπάρχει πια η παραγωγική βάση που θα την αξιοποιήσει.