Πρόσκληση προς τις 4 εργοδοτικές οργανώσεις, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των μισθών στα προ Μνημονίου επίπεδα, με υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απέστειλε η ΓΣΕΕ.

Ακολουθώντας πιστά τη διαδικασία του νόμου περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 του νόμου 1876/90, ο οποίος δεν έχει καταργηθεί ακόμη στο σύνολό του, κάλεσε σε διαπραγμάτευση τις οργανώσεις των εργοδοτών προκειμένου να μην υποκατασταθούν -μετά και τη λήξη της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ- τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων από ατομικές συμβάσεις.

Ως αφετηρία για την υπογραφή νέας σύμβασης προτείνεται η συμφωνία που είχαν κάνει οι 3 εργοδοτικές οργανώσεις με τη ΓΣΕΕ την 3η Φεβρουαρίου 2012 και η επαναφορά στον κατώτατο (μεικτό) μισθό των 751,39 ευρώ. Ειδικότερα, για το μισθό εισαγωγής εργατοτεχνιτών χωρίς προϋπηρεσία προτείνεται ημερομίσθιο 33,57 ευρώ για τον άγαμο και 36,92 ευρώ για τον έγγαμο, καθώς και διατήρηση 6 τριετιών.

Για το μισθό εισαγωγής του υπαλληλικού προσωπικού προτείνεται 751,39 ευρώ για τον άγαμο, 826,54 ευρώ για τον έγγαμο και διατήρηση έως και 3 τριετιών. «Παρά τα εμπόδια έχουμε όλοι ιστορική ευθύνη και υποχρέωση να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και να αποκαταστήσουμε το δικαιοπολιτικό της ρόλο, που αργά αλλά σταθερά κατακτήθηκε ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια χάρη στην υπευθυνότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και το κύρος των οργανώσεων που την υπογράφουν» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Στην πρώτη ωστόσο συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, δεν υπήρξαν πολλά περιθώρια για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου ύψη. Κατά τη συνάντηση, δεν φάνηκε να υπάρχει διάθεση συζήτησης του ύψους του κατώτατου μισθού από όλες τις πλευρές και κυρίως τον ΣΕΒ. Αποφασίστηκε όμως να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ θα ζητηθεί και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να ζητήσουν την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.